Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Opdracht/kosten verlenging grafrecht deel van de nalatenschap?


23 juni 2017

Vraag nummer: 51085

Geachte heer van der Putten,
Wij hebben een verzoek van verlenging binnen gekregen van de rechthebbende. Dit verzoek hebben wij verwerkt en hiervoor is een nota aangemaakt. Nu wil dat de rechthebbende kort daarop is overleden. De overleden rechthebbende moest worden bijgezet in dit graf en de uitvaartverzorger heeft aangegeven dat de rechten moeten worden verlengd. Voor deze uitvaart is een nota opgemaakt. Nu willen zowel de uitvaartverzorger als de nabestaanden dat de nota van de overleden rechthebbende die bij leven een opdracht tot verlenging heeft gegeven, komt te vervallen de uitvaartverzorger is van mening dat zijn nota aangehouden moet worden. Kunt u aangeven hoe wij om moeten gaan met de nota van de overleden rechthebbende. Op moment van overlijden is de nalatenschap aanvaard, hoort hier de nota van de overleden rechthebbende bij.
Graag zien wij uw kundig antwoord tegemoet.

Met vriendelijke groet,
Janny Bransen - Ligtenberg
Gemeente Wageningen

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Juridisch is het heel eenvoudig. De eerste nota valt in de nalatenschap. Bij iemands overlijden moeten - financieel gezien - de lusten en de lasten in kaart worden gebracht en de nota voor de verlenging behoort tot de openstaande rekeningen die uit de nalatenschap moeten worden betaald. Heel eenvoudig.

Ik denk niet dat de uitvaartverzorger iets te eisen of te wensen heeft in deze kwestie, want het gaat hem helemaal niets aan.

Een andere zaak is dat ik mij kan voorstellen dat de erfgenamen c.q. de opdrachtgever van de uitvaart soms graag zouden zien dat de nota voor verlenging en de plicht tot verlenging ontstaat door de bijzetting als gevolg van het overlijden. Namelijk in het geval dat men dan die kosten bij een uitvaartverzekering kan declareren. Andere situaties dat men er baat bij heeft als het om een natura-verzekering gaat, kan ik zo snel niet verzinnen.
Als dat zo is, zie ik geen bezwaren dat de gemeente de eerste nota intrekt en een nieuwe van een actuele datum uitgeeft, als de termijn van de verlenging nog niet was ingegaan op de datum dat de rechthebbende overleed.

Juridisch gezien moet de gemeente helemaal niets, maar ik kan me voorstellen dat het voor nabestaanden zuur is dat als een verzekeraar de kosten ook zou hebben vergoed, zij die kosten 'gewoon' zouden moeten betalen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE