Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Onverdeelde grafrechten


10 juni 2017

Vraag nummer: 50984

Goedendag Mr. W. van der Putten

Mijn ouders hebben tijdens hun huwelijk samen meerdere grafen gekocht die destijds op mijn vaders naam gekomen zijn. Na de scheiding van mijn ouders heeft de rechter beslist dat de grafrechten onverdeeld zijn. Houdt dit in dat mijn moeder (na mijn vader) de eerstvolgende rechthebbende op de grafrechten is? Kort geleden is mijn vader overleden. Mijn moeder heeft nu welliswaar officieel de grafrechten van het graf van mijn broer en een nog leeg graf. Nu eist een zus van mij (dochter van mijn moeder) juridisch de grafrechten van deze twee grafen op. Kan mijn zus dit doen? Als reactie op de eis van mijn zus heeft de raad van de algemene begraafplaats (waar de grafen zich bevinden) mijn moeder en zus een brief gestuurd met het voorstel dat mijn moeder een graf houdt en mijn zus het andere graf krijgt. Deze raad geeft aan dat zij, als beide partijen hiermee niet akkoord gaan, zelf een beslissing over de verdeling van de grafrechten neemt. Heeft de raad van de begraafplaats het recht om een beslissing over een toewijzing van de grafrechten (die nu officieel bij mijn moeder liggen) aan door hun gekozen personen te nemen? Kan en/of moet mijn moeder op deze eis reageren?. Wat kan mijn moeder nu het beste doen?
Ik hoop zeer dat u mij hierin advies kunt geven.
Bij voorbaat hartelijk dank voor uw moeite.

Met vriendelijke groeten
Anoniem

Antwoord:

Geachte mevrouw,

De grafrechten die na de scheiding onverdeeld zijn (waarom?), blijven na het overlijden van uw vader onverdeeld. De erfgenamen van uw vader treden in de rechten van uw vader. De grafrechten blijven na zijn overlijden onverdeeld tussen uw moeder en de erfgenamen van uw vader. Het is niet zo dat na het overlijden van uw vader uw moeder automatisch recht heeft op de graven.

Ik weet niet op grond waarvan uw moeder in dit geval de grafrechten heeft gekregen en welke argumenten uw zus heeft om de grafrechten op te eisen. Bovendien ken ik de feiten en omstandigheden van het geval niet. Dan kan ik niet beoordelen of uw moeder de grafrechten terecht heeft gekregen en of uw zus terecht de rechten claimt.

Een serieus antwoord op een dergelijke vraag vergt een nader onderzoek, dat buiten het bestek van deze kosteloze adviesrubriek valt.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE