Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Onnodig verlengen grafrecht?


15 februari 2017

Vraag nummer: 49674

Vorige week is een mevrouw begraven, zij is begraven in een graf waarin sinds 2004 haar man en haar dochter al zijn begraven. De grafrechten zijn tot 2024 betaald (twintig jaar).

Het kerkbestuur komt nu met een rekening voor de grafrechten van 3 jaar + 10 jaar, voor drie personen. Daarmee zouden de grafrechten doorlopen tot 2037.
Dat loopt nogal op voor 3 personen. De achterblijvende zoon hield weliswaar rekening met extra kosten nu zijn moeder is overleden, maar op dit bedrag had hij niet gerekend.

Men vraagt zich af of het kerkbestuur dat zomaar kan doen: voor de wettelijke termijn van de grafrust (10 jaar) hoeft in principe nog maar drie jaar extra betaald te worden (tot 2027). Maar het kerkbestuur wil per se tot 20 jaar aanhouden, en stuurt daar dus nu al een rekening voor. Kan dat zomaar?

Ik hoor graag uw reactie,
X

Antwoord:

Geachte heer,

Daar kan ik zo in het algemeen niets over zeggen. Dan moet ik eerst afschriften zien van de rekening, van de akte van uitgifte van het graf uit 2004 en van het beheersreglement uit 2004, het huidige reglement en de tarievenlijsten van 2004 en van nu van de betreffende begraafplaats.

Ik neem aan dat het hier gaat om een RK begraafplaats. Die hebben soms in reglementen vreemde constructies staan voor het ingaan van een nieuwe termijn van het grafrecht na een bijzetting. Ik heb er in het verleden diverse voorbeelden van gezien. Meestal is wat deze begraafplaatshouder wil in strijd met het eerder verleende grafrecht. Maar soms ook niet. Soms als dat niet zo is, lijkt dat ook per ongeluk.
Ik heb ook wel gezien dat er RK begraafplaatsen zijn die geen uitsluitende grafrechten uitgeven. Ik schat in dat dat soms een vergissing is, omdat men niet snapte wat het betekende. Maar dat kan voor dit soort situaties wel effecten hebben.

Daarom: er valt alleen een oordeel over te geven als ik alle relevante stukken compleet heb gezien. Er zijn soms ook mensen die dan een (1) artikel van een reglement citeren. Maar dat is onvoldoende, want het gaat vaak ook om de samenhang van verschillend bepalingen in een reglement en grafakte.
U kunt mij de stukken per post of per e-mail zenden. Mijn adresgegevens staan in de Bedrijvengids van de site.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE