Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Ongelijke tarieven voor bijzettingen


19 november 2008

Vraag nummer: 5890  (oude nummer: 11762)

Beste Mr.W. van der Putten, ik heb weer een vraag !
Op onze Gemeentelijke begraafplaats zijn, in het verleden, graven uitgegeven voor onbepaalde tijd, de z.g.n. koopgraven.
Nu lees ik in nieuwe tarieven, dat bijzetten in een huurgraf 411,00 euro kost. Maar bijzetten in een koopgraf, een aanvullend recht wordt geheven van 920 euro, of men moet het koopgraf omzetten in een huurgraf, dan zijn de kosten maar 411,00 euro.
Kan dit zomaar ?
Met vriendelijke groet.

Antwoord:

Geachte heer,

Als er feitelijk geen verschillen zijn tussen huurgraven voor bepaalde tijd en koopgraven voor onbepaalde tijd (bijvoorbeeld dat de eerste zandgraven zijn en de tweede keldergraven) dan verwacht ik dat een belastingrechter zo'n tarief vernietigt, als een rechthebbende bezwaar maakt.

Enkele jaren geleden zijn door een belastingrechter ook al eens de verschillende onderhoudsbijdragen voor algemene en voor eigen graven vernietigd. Er moet een objectieve reden voor verschillen zijn, zoals meer werk, dieper graven, groter oppervlak e.d.
Maar dit soort rechterlijke uitspraken hebben niet meteen geldigheid voor alle tarieven. Rechthebbenden moeten zich er op beroepen en er een rechtszaak van maken. Wat trouwens op zich erg makkelijk is. Men heeft geen advocaat of fiscalist nodig in belastingzaken, er geldt een laag griffierecht en iemand die gewoon een beetje een nette brief kan schrijven komt zelf al een heel eind. Maar veel mensen weten dat niet, zien er tegen op, etc.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE