Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Onderhoudsverplichting graf met eeuwigdurende grafrust


15 februari 2012

Vraag nummer: 27480

Kan een rechthebbende van een graf dat ruim 60 jaar oud is en eeuwigdurende grafrechten heeft, en waar het onderhoud toen is afgekocht, ook na 60 jaar nog onderhoud door de beheerder (gemeente) eisen? Is er een maximale onderhoudstermijn bij de afkoop van onderhoud? De toenmalige verordening is niet meer te achterhalen en in de nieuwe verordening kan onderhoud niet meer afgekocht worden.
Graag uw reactie.

Antwoord:

Geachte heer,

Dat hangt af van de inhoud van de rechten en plichten op het moment van bestigen van het grafrecht en het moment van afkoop van het onderhoud. Die rechten en plichten kunnen staan in de grafakte/grafbrief, de beheersverordening of in de heffingsverorening (sommige kleine gemeenten hadden geen beheersverordening, maar wilden natuurlijk altijd wel betaald worden. De heffingsverordening bevat dan ook soms regels aangaanden termijnen e.d.).

Als u geen akte, brief of verordening hebt, wordt het lastig om te bewijzen wat het onderhoud inhield.
De onderhoudsbijdragen zijn vaak niet bedoeld voor het onderhoud van het graf of grafmonument, maar voor het onderhoud van de begraafplaats.

De vraag is ook waarom dit onderwerp nu ter sprake komt. Als de afkoop van het onderhoud inhield dat de gemeente het graf(monument) blijvend onderhoudt, dan zou dat tot de dag van vandaag moeten hebben gebeuren. Blijkbaar is het eerder gestopt of wil de gemeente stoppen. Als u of uw rechtsvoorgangers eerder al dan niet stilzwijgend akkoord zijn gegaan met het stoppen van het onderhoud, staat u niet sterk. Als de gemeente wel altijd onderhoud heeft verricht en daar nu mee wil stoppen, staat uw wel sterk.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek > reportages > kijkersvragen > juridische vragen en antwoorden

Zoals over de aankoop en het behoud van een graf voor eeuwig:

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE