Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Onderhoudskosten en grafrechten (betalingstermijn)


8 januari 2018

Vraag nummer: 53309

Geachte
Mijn moeder is in 1997 begraven particulier geen algemeen graf mijn stiefvader heeft voor 20 jaar vooruit betaald in 2011 is hij overleden en mijn zus dus ik heb geen papieren meegekregen of informatie gekregen van de begraafplaats waar mijn moeder ligt na navraag vanuit mijzelf nu in 2018 heb ik meegekregen dat er vanaf 2008 geen onderhoudskosten zijn betaald en met andere woorden zeggen ze dat ik geluk heb gehad dat ze daar nog ligt met steen en al want ze is nu eigendom van de nieuwe ooster en ze had allang ontruimd moeten worden nu moet ik 1880 euro in 1 keer vooruit betalen dat is voor 20 jaar weer en daarnaast 1 keer per jaar 97 euro is dit terecht? Want vind dit heel cruel heb ook gevraagd of dat in termijn mag maar werd verteld van als je dat niet in 1 keer betaald dan heb je pech en wordt ze ontruimd is dit wettelijk?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Op De Nieuwe Ooster begraafplaats kent men verschillende typen graven tegen verschillende tarieven. Voor een "graf categorie AA goed gelegen 1-diep" betaalt men voor 20 jaar inderdaad euro 1.880,- (euro 94,- per jaar). Omdat de rechten op het graf vervallen zijn omdat de onderhoudskosten niet meer betaald werden, kan het graf alleen voor een nieuwe termijn worden uitgegeven. Standaard is de termijn 20 jaar, maar volgende de verordening is het bij enkele grafvakken mogelijk de graven voor een periode van 10 jaar uit te geven. U zou kunnen vragen of dat bij dit grafvak ook het geval is.

De wettelijke minimumtermijn voor de rechten van een graf bedragen 10 jaar, maar de meeste begraafplaatsen hanteren voor een particulier graf een termijn van 20 jaar. Dat men die kosten voor 20 jaar in een keer geheel moet betalen, is waar. Dat wil zeggen: men vaak binnen een jaar wel gespreid betalen, maar niet over meerdere jaren. Dat is wettelijk niet mogelijk bij grafrechten.

Daarnaast is het inderdaad zo dat men naast grafrechten op De Nieuwe Ooster ook onderhoudsbijdragen verschuldigd is. Dit jaar euro 97,-.

Wat men u bij De Nieuwe Ooster heeft verteld, is wettelijk correct.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals over het verstrooien van as:

TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >