Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Onderhoud van keldergraf (waarom betalen anderen geen onderhoudskosten?)


15 september 2018

Vraag nummer: 56117

Wij hebben een grafkelder waarin mijn ouders liggen. Mijn vader kocht deze in de jaren 50. Nu moeten we elk jaar aan de Gemeente betalen. ( 100 euro) Waarom is dat? Misschien voor onderhoud van begraafplaats, maar nabestaande van gewone graven hoeven dat niet.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Waarom er jaarlijks voor een keldergraf 100,- euro onderhoud moet worden betaald, hangt van de begraafplaats/gemeente af en van het contract voor dat graf. U schrijft niet om welke begraafplaats in welke gemeente het gaat en om wat voor soort graf het gaat (voor bepaalde of voor onbepaalde tijd, voor hoeveel personen).

Bij de meeste begraafplaatsen zijn voor ieder type graf onderhoudskosten verschuldigd. U zegt dat u jaarlijks moet betalen, maar dat de nabestaanden van gewone graven dat niet hoeven. Dat kan ik mij niet goed voorstellen. Die laatsten hebben het dan waarschijnlijk voor 10 of 20 jaar afgekocht. Maar iedereen wordt gelijk behandeld. Er zijn ook voorbeelden uit de jurisprudentie dat een begraafplaats bij het ene type graf geen andere eisen mag stellen dan bij het andere type. Tenzij objectieve maatstaven zoals een ander formaat graf, of wel of geen beplanting, een verschil rechtvaardigt.
Iemand met een keldergraf kan het onderhoud waarschijnlijk ook voor 10 of 20 jaar afkopen, als hij dat vraagt.

Het kan ook zijn dat van de andere graven de termijnen verlopen zijn en dat de graven geruimd mogen worden, maar dat de begraafplaatshouder dat (om welke reden ook) nog niet gedaan heeft.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE