Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Onbepaalde tijd graf onderhoud niet afgekocht


29 januari 2011

Vraag nummer: 7846  (oude nummer: 16391)

Geachte mr. Van der Putten,

In 1991 is een meneer begraven in een graf voor onbepaalde tijd in de gemeente Buren. Dit staat ook op de grafakte. Wegens financiƫle middelen werd het onderhoud destijds niet afgekocht, maar bleef de weduwe jaarlijks betalen. Afgelopen december is de echtgenote overleden en bij haar man begraven. Nu stelt de gemeente dat het onderhoud af te kopen is voor 10 of 30 jaar of zoals het was jaarlijks. Maar door deze opstelling is het graf een graf voor bepaalde tijd geworden. Voorheen werd er bij onbepaalde tijd graven afgekocht vergelijkbaar met 25 jaar (was toen nog gemeente Lienden) In 1999 is er een fusie geweest en is gemeente Buren ontstaan. Gelijk hiermee is gesteld dat onbepaalde tijd graven waar jaarlijks onderhoud voor werd geheven eigenlijk bepaalde tijd graven werden.
Kan dit en is de familie nu verplicht om net als bij graven voor bepaalde tijd het onderhoud tot inlengte van dagen te blijven betalen?
De familie heeft nu de nota ontvangen dus wij hopen indien het voor u mogelijk is op een spoedige reactie. Bij voorbaat dank.
Met vriendelijke groet E. van Zoest

Antwoord:

Geachte heer,

Misschien lees ik niet goed, maar ik begrijp het onderscheid niet tussen de situatie van de afgelopen 20 jaar en nu. De afgelopen 20 jaar werden de onderhoudskosten jaarlijks betaald en dat kan nu ook nog.

In het verleden kon het jaarlijks onderhoud voor onbepaalde tijd worden afgekocht voor 25 maal de jaarlijkse kosten. Dat kan sinds 1999 niet meer.
Daarmee wordt het graf nog geen graf voor bepaalde tijd.
Wie in het verleden de mogelijkheid van afkoop heeft laten lopen, kan er nu geen beroep meer op doen. Dan had men in het verleden het zekere voor het onzekere moeten nemen. De overheid, maar ook een particuliere ondernemer, kan altijd besluiten om regelingen te veranderen. Het is een legitieme keuze van de gemeente om de onderhoudskosten niet meer voor onbepaalde tijd af te laten kopen. Daar is juridisch niets op tegen en niets aan te doen.

Als de familie het onderhoud tot in lengte van jaren wil regelen, kan men die zorg tegenwoordig ook overdragen aan de Stichting Grafzorg Nederland (www.grafzorg.nl). Men kan bij Grafzorg een bedrag deponeren en Grafzorg betaalt dan jaarlijks de gemeente.
Zie ook


Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE