Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Onbepaalde tijd graf + bijzetting


13 mei 2004

Vraag nummer: 3115  (oude nummer: 4302)

Geachte heer Van der Putten,

In diverse rubrieken heb ik als het een en ander kunnen lezen over eeuwigdurendheid van een graf. Maar nog niet hetgeen waar ik mee zit. In een grafruimte is in 1956 een mw. begraven, later in 1961 is haar vader in dit graf bijgezet. Op de kaart zijn deze graven aangeduid als 1 en 2. Met daarbij de mededeling:"graf 1 en 2 verhuurd voor onbepaalde tijd". Tot nu nog duidelijk. Maar.. in 1986 is de moeder/cq. echtgenote ook bijgezet in dit graf, de dochter hebben ze daarbij laten 'zakken'. Hoe zit het nu met de termijn van de moeder? Niet voor onbepaalde tijd neem ik aan? Er is in 1986 grafrecht betaald en verder niets? Hoe pak ik dit nu aan? Het is een gemeentelijke begraafplaats en helaas zijn er geen oude verordeningen meer.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Het graf is de plaats waar mensen begraven zijn, ongeacht de diepte. Het gaat om de ongeveer 2 vierkante meters oppervlakte en alles wat er onder zit. Er kan in een graf plaats zijn voor 1, 2, 3 en bij oude graven zelfs meer personen. Maar voor al die personen geldt dat het graf voor onbepaalde tijd is.

U kunt het graf vergelijken met een huis. Als je een huis verhuurt voor 100 jaar, doet het er niet toe of er 1, 2, 3 of meer mensen wonen. Dat verandert niets aan de huur. Hoeveel mensen er feirelijke in een eigen ruimte kunnen verblijven, hangt af van het aantal kamers. Maar het aantal kamers zegt niets over de huur.

Bij een bijzetting wordt geen grafrecht betaald (dat zou dubbele huur van de plek zijn), maar alleen de kosten van openen en sluiten van het graf.

Ik weet dat er vroeger wel eens een heel enkele gemeente was, die grafrecht ging heffen per laag in het graf (per nieuwe kamer in het huis, om het zo maar te zeggen). Maar dat is juridisch onmogelijk, althans onjuist. Als dit in het verleden ooit al is gebeurd in uw gemeente of nog gebeurt, dan moet er direct mee worden gestopt. Als iemand het voor de (belasting)rechter brengt, is het meteen ook afgelopen.

Dus, in het door u beschreven geval hoeft er volgens mij niets meer betaald te worden en valt er niets aan te pakken. Behalve wellicht een onduidelijke/onjuiste verordening.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE