Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Nota grafrecht


27 mei 2008

Vraag nummer: 5441  (oude nummer: 10772)

In 1984 is mijn vader overleden en begraven op een algemene begraafplaats. Hiervoor zijn voor 20 jaar grafrechten betaald. Daarna geen rekening meer gehad. In 2005 is mijn moeder overleden en bijgezet. daar zijn kosten voor betaald. nu krijg ik de nota van de gemeente voor de grafrechten voor de komende 10 jaar. het graf mag echter de komende 17 jaar niet geruimd worden. Als ik nu niet betaal, ben ik dan alle rechten over het graf kwijt? en kan ik over 17 jaar er nog op terug komen dat het graf niet geruimd wordt?

mvrgr. XX

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ik kan het zo niet beoordelen. En u ook niet. U moet nagaan of er bij het bijzetten van uw moeder in 2005 sprake was van een verlenging van het graf met 10 jaar (het grafrecht liep immer van 1984 tot 2004), dan wel of het graf opnieuw is uitgegeven voor 20 jaar. Want anders snap ik uw opmerking niet dat het graf pas over 17 jaar geruimd zou kunnen worden. Ik begrijp ook niet waarom u nu een rekening zou moeten of kunnen krijgen voor grafrechten voor de komende 10 jaar.

U moet gewoon de rekeningen rond het overlijden van uw moeder nakijken (van de gemeente en/of van de uitvaartondernemer die het soms in rekening gebracht krijgt en d├│├│rfactureert). En op de nieuwe nota voor 10 jaar kijken op welke periode het betrekking heeft. En of het grafrechten zijn dan wel verplichte onderhoudsbijdragen die nog niet eerder in rekening gebracht zijn; dat zou het ook kunnen verklaren.

Als het u niet duidelijk is, kunt u natuurlijk met de gemeente contact opnemen, die het moet kunnen uitleggen.
Soms is men ook warrig met de benaming van kosten op een nota. Ik ken een gemeente die 'begrafenisrechten' op de aanslag heeft staan, terwijl het om onderhoudsbijdragen gaat. Da's niet slim, maar dat soort dingen komt voor.

Als er bijvoorbeeld nog onderhoudsbijdragen betaald moeten worden, en u zou die weigeren, dan blijft het graf geen 17 jaar in stand. Een graf mag 10 jaar na de laatste begraving geruimd worden, als de rechten bijvoorbeeld wegens wanbetaling vervallen verklaard zouden kunnen worden. In het laatste geval mag het grafmonument ook direct verwijderd worden; daar hoeft men geen 10 jaar mee te wachten.

Maar dat is nu allemaal speculeren. Bekijk de rekeningen uit 2005, vergelijk die met de huidige nota en vraag de gemeente om een toelichting. Waarschijnlijk wordt het dan allemaal wel duidelijk.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE