Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Niet betalen voor verlenging


24 augustus 2009

Vraag nummer: 6809  (oude nummer: 13638)

Geachte heer van der Putten,

Wij zijn eigenaar van een R.K.Begraafplaats en hebben het volgende probleem. De rechthebbende van een eigen graf, waarvan de grafrechten in december 2008 afliepen, weigert het bedrag voor verlenging te betalen. Naar zijn mening is dit bedrag veel te hoog. Hij weigert ook te zeggen of hij nu wel of niet wil verlengen. Maar het graf mag van hem ook niet geruimd worden en de steen moet blijven staan.
Nu weet ik wel dat hij juridisch gezien geen rechten meer heeft en dat wij zonder meer de steen kunnen verwijderen en het graf t.z.t. ruimen.
Deze meneer heeft echter gedreigd met "schofterig gedrag" op de begraafplaats en tegen het parochiebestuur als wij het lef hebben om aan de steen en het graf te komen.
Graag uw advies hoe wij met deze situatie om moeten gaan.

Met vriendelijke groet,
XX
vice-voorzitter parochiebestuur.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Juridisch is het een eenvoudige zaak: er is niet verlengd, dus het grafrecht is verlopen en het graf en de steen mogen worden geruimd.

Ik heb echter de idee dat er misschien iets meer achter het gedrag van deze man zit. Dat hij wellicht een probleem heeft, zoals hoge schulden, werkloosheid of iets dergelijks. Misschien is het een idee om eens in alle kalmte met hem te gaan praten en rustig te vragen wat nu eigenlijk het probleem is. Stel dat hij wel erg graag wil verlengen, maar het nu niet kan betalen, dan is er wellicht reden om hem 3 jaar verlenging cadeau te doen en de zaak over 3 jaar nog eens te bekijken. Of om hem in termijnen te laten betalen. Een gemeente kan wegens de lokale regelgeving een dergelijk gebaar van mededogen niet maken, maar een parochie wel.

Als met de man niet te praten valt en hij dreigementen uit, kan hij worden gewaarschuwd dat bij het eerste het beste voorval aangifte zal worden gedaan bij de politie.
Ik zou echter eerst proberen de kwestie te de√ęscaleren. Misschien zit er een sociaal of financieel probleem achter en kan de parochie over het hart strijken als u weet wat het is.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE