Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Natuurgraf kopen / herbestemming grond


13 juli 2020

Vraag nummer: 61200

Goedendag mr.

Ik ben voornemens een natuurgraf aan te kopen voor onbepaalde tijd. Nu begreep ik dat dit juridisch gezien anders is dan een eeuwig durend graf.
Wat gebeurd er als ik over bijvoorbeeld 40 jaar in dit graf begraven zou moeten worden en de afdeling is heringericht tegen die tijd.
Moet de gemeente mij dan een vergelijkbare natuurgraf kosteloos aanbieden? Want ik heb dan dus eigenlijk iets gekocht waar de bestemming van gewijzigd is en ik dus hierin niet begraven kan worden.

Hoor het graag van u

Antwoord:

Geachte mevrouw,

In Nederland bestaan grafrechten voor bepaalde en voor onbepaalde tijd. Voor bepaalde tijd is een vooraf afgesproken aantal jaren, bij voorbeeld 20 of 50 jaar. De grafrechten voor onbepaalde tijd eindigen als aan bepaalde voorwaarden niet meer wordt voldaan, zoals dat het graf na het overlijden van de rechthebbende tijdig wordt overgeschreven of als het monument kapot gaat en niet gerepareerd wordt.

Eeuwigdurende grafrechten bestaan niet. Eeuwigdurende graven wel. De laatste kunnen alleen bestaan op bijzondere begraafplaatsen waar de eigenaar en de families of nabestaanden precies hetzelfde doel hebben, zoals bij familie-begraafplaatsjes op landgoederen en Joodse begraafplaatsen. Daar hebben nabestaanden echter geen rechten, maar vertrouwen zij op de goede bedoelingen van de eigenaar van de begraafplaats.

Dat laatste kan ik trouwens bij een gewone begraafplaats, van een gemeente of kerk, niet aanbevelen. Er zijn legio voorbeelden dat begraafplaatshouders oude grafrechten niet respecteren. Daarom moet er altijd een rechthebbende van een graf zijn, om daar op te letten.

Ik snap uw probleem niet. Als u nu een graf koopt, maar er nog niet begraven wordt, ligt het graf er al en kan de gemeente het graf niet verwijderen of veranderen. Een afdeling kan helemaal niet worden heringericht als er graven liggen waar grafrechten op rusten.
Het maakt geen verschil of het om een natuurgraf of een andere graf gaat.

Dus het is helemaal niet aan de orde om een vergelijkbaar graf aan te bieden. De bestemming kan niet gewijzigd worden, als er graven met grafrechten liggen. Een grafrecht is een bijzonder sterk recht, dat tegen eigendomsrecht aan ligt. Daar moet een begraafplaatshouder van af blijven. Als men het bijvoorbeeld zou willen verwijderen of verplaatsen, moet het via de rechter onteigend worden. Dat is zo'n uitzonderlijke zware procedure, dat dat niet gaat gebeuren.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE