Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Natuurbegraafplaats; grafrecht na overlijden


13 juli 2021

Vraag nummer: 63341

Als alleenstaande ligt het in mijn bedoeling grafrecht te kopen bij natuurbegraafplaats. O.a met het idee, dat ik dat zèlf al regel, en dus betaal. Maar: tja, rechten zijn rechten, moet ik dan toch familie opzadelen met een grafrecht? Hoe ontkom ik daaraan? Het grafrecht overdoen aan de eigenaar, is dat een optie?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

De meeste begraafplaatsen hanteren de regel dat als een grafrecht niet op naam staat van een levende persoon of rechtspersoon, de grafrechten vervallen kunnen worden verklaard. Ik weet niet of de natuurbegraafplaats die u op het oog hebt, die regel ook kent.

Maar ik adviseer u er altijd voor te zorgen dat iemand rechthebbende van het graf is. Het grafrecht overdoen aan de eigenaar van de begraafplaats lijkt mij de kat op het spek binden. Dat is het allerlaatste wat u zou moeten doen.
Toezicht van een derde lijkt mij in alle gevallen verstandig. Dat geldt voor heel veel regelingen in deze wereld, maar zeker ook voor het behoud van een graf.

Als u geen familie met deze verantwoordelijkheid wilt opzadelen, kunt u terecht bij de stichting Grafzorg Nederland (www.grafzorg.nl). Ook notarissen schakelen deze stichting in als zij een rechthebbende voor een graf zoeken. Deze stichting beheert sinds de vorige eeuw al duizenden graven, meest van mensen zonder nabestaanden of mensen die hun nabestaanden niet met verplichtingen en verantwoordelijkheden willen opzadelen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Een uitvaart zoals u dat wilt, zonder compromisssen. Regel hier uw uw exclusieve begrafenis of crematie.

TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >