Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Mag kind bij moeder in kist?


3 februari 2016

Vraag nummer: 45099

Een kind is meer dan 10 jaar geleden overleden, dus de grafrusttermijn is verstreken. Vader is ook al meer dan 10 jaar geleden overleden en ligt in een ander graf. Moeder leeft nog. Ze wil bij haar man in begraven worden. Dat is geen probleem. Maar ze wil dan graag haar kind opgegraven hebben. Dat is ook geen probleem. Dan wil ze haar kind bij haar in de kist of eventueel in een kistje direkt tegen haar aan. Mag dat?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

In het Besluit op de lijkbezorging (artikel 5) is vastgelegd dat tussen graven (waarmee bedoeld is de ruimte voor kisten) een afstand van minimaal 30 cm moet worden aangehouden.
Het is dus verboden om 2 kisten van 2 overledenen tegen elkaar aan te leggen. Er moet altijd een afstand zijn.

Het is dan ook verboden om 2 mensen in 1 kist te begraven, want dan liggen ze helemaal dicht bij elkaar. Zie:


Dat het kind een kind en geen volwassene is en dat het kind waarschijnlijk al vergaand geskeletteerd is, maakt geen verschil. Ook een jong kind of een baby neemt volgens de regelgeving in een graf een volwaardige plaats in.

Het enige legale alternatief dat ik kan bedenken om moeder en kind zo dicht mogelijk bijeen te brengen, is het opgraven van het kind en het cremeren van de stoffelijke resten. De crematie-as mag namelijk wel in de kist, mits de as in de kist wordt verstrooid. Niet als de as in een asbus, urn of koker in de kist wordt geplaatst.
Er is echter een feitelijk probleem, namelijk dat een crematorium de as altijd pas na een maand na de crematie mag afgeven. Ook na een opgraving. De familie kan dus niet zeggen "Moeder is vanochtend overleden en dan graven we ons broertje/zusje op, laten hem/haar cremeren en verstrooien over enkele dagen de as in de kist". De as komt pas na een maand beschikbaar. Men zou dus uit voorzorg het kind al lang moeten cremeren voordat moeder overlijdt. Dan is het zeker dat de as beschikbaar is om in de kist verstrooid te worden.

De familie heeft dus de keus: of het kind wordt herbegraven in een kist op 30 cm afstand van moeder, of men laat de stoffelijke resten van het kind eerder opgraven en cremeren.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE