Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Mag begraafplaatshouder kosten gaan rekenen voor grafkelder op eigen grond?


5 februari 2013

Vraag nummer: 33538

Mijn familie heeft grond afgestaan voor vergroting van de begraafplaats in ruil voor een stuk grond voor een eigen grafkelder.
Dit is gebeurd en nu ligt er dus een grafkelder op onze eigen grond op de begraafplaats.
Nu willen ze dat we er voor gaan betalen.
Ze hebben wel de papieren gevonden van het stuk grond wat mijn grootvader heeft geruild maar niet de papieren waartegen het geruild is.
En willen nu dus geld ontvangen voor de grafkelder.

Is dit zomaar mogelijk en mogen ze eisen dar de grafkelder die dus onze eigendom is, geruimd gaat worden als er niet betaald word.

Ik hoop dat u ons kunt helpen.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Hier valt weinig over te zeggen zonder de papieren over de ruil van de grond in te zien, te weten om welke begraafplaats het gaat en misschien ook de feitelijke situatie in ogenschouw te nemen.

Of werkelijk sprake is van een grafkelder op eigen grond op de begraafplaats, is ook maar de vraag. Dat is bijzonder ongebruikelijk; ik ken maar 3 of 4 gevallen in den lande, op een totaal van ruim 2 miljoen graven. Het kan wel, maar is niet erg waarschijnlijk.
Een gang naar het kadaster kan echter uitkomst bieden, want als het werkelijk eigen grond is, moet dat natuurlijk ook uit de kadastrale gegevens blijken. Dat zou ik eerst maar eens doen als ik u was.
Als de ondergrond inderdaad eigendom van de familie is, is er waarschijnlijk geen recht van de begraafplaatshouder om ergens kosten voor te rekenen. Maar dat kan ik pas beoordelen als ik weet hoe de begraafplaatshouder die vordering motiveert.

Als het geen eigen grond is, zijn meer gegevens nodig om tot een oordeel of advies te komen. Eerst natuurlijk de papieren en anders speelt het soort begraafplaats (kerkelijk of gemeente of anders), de ouderdom en een vergelijking met andere graven een rol. Ook het soort kosten dat men nu vraagt - grafrecht/huur of onderhoud - speelt een rol.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Bijvoorbeeld over de aankoop en het behoud van een graf voor eeuwig:

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE