Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Legaat grafrechten vrij van rechten en kosten

13 augustus 2018

Vraag nummer: 55842

legaat grafrechten vrij van rechten en kosten verkregen. Wie betaalt na 10 jaar de grafrechten dan?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

U bent wel erg summier in de mededeling "legaat grafrechten vrij van rechten en kosten verkregen". Dat is namelijk erg ongebruikelijk. Dat heb ik in 30 jaar nog nooit zo gehoord. Zijn er nog voorwaarden? Wat is de context?

Ik snap ook niet zo goed waarom sprake zou moeten zijn van een legaat. Tenzij het niet gaat om het graf van de erflater, maar bijvoorbeeld om het graf van diens ouders.

Als iemand grafrechten voor 10 jaar krijgt en die 10 jaar om zijn, is de rechthebbende van het graf degene die de grafrechten KAN verlengen. Ik schrijf KAN, omdat er geen verplichting is.

Maar misschien gaat het om een nieuw graf, dat voor 20 jaar wordt uitgegeven. Dat is namelijk een heel gangbare termijn voor nieuwe graven. Dat moet de rechthebbende 10 jaar zelf bijpassen, of kan het legaat worden geweigerd.
Bij een reeds bestaand graf, waar in bij begraven wordt, is een verlenging voor 10 jaar mogelijk.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder