Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Kunnen grafrechten ook na meer dan 70 jaar nog verlengd worden?


21 augustus 2020

Vraag nummer: 61387

Het familiegraf waar mijn ouders liggen is voor 3 personen. Kunnen grafrechten steeds verlengd worden, hoewel het graf al 71 jaar geleden is aangeschaft? Er is plaats voor drie personen, dus tzt zou ik ook in dat graf kunnen. Hoe lang kan het nog verlengd worden. Sowieso zou ik nog 30 jaar willen vastleggen. Kan dat?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Grafrechten van eigen of particuliere graven kunnen altijd verlengd worden. Dat is een garantie die in 1991 in de wet is gekomen.
Het maakt niet uit of een graf pas 10 of al 100 of zelfs 300 jaar bestaat: ieder graf mag altijd nog verlengd worden. Die garantie geeft de wet.

Echter, men kan grafrechten niet meteen voor iedere gewenste termijn verlengen. De maximale termijn van een verlenging is wettelijke gemaximeerd op 20 jaar. Veel begraafplaatsen hanteren een termijn van 10 jaar voor verlengingen.
Maar men mag wel telkens opnieuw grafrechten verlengen. Dus in het 9e jaar van een verlengde termijn kan men weer de volgende 10 jaar regelen. Dat mag eindeloos doorgaan, zolang er een rechthebbende is die verantwoordelijkheid voor het graf wil dragen.

Deze wettelijke regeling heeft als doel, dat er altijd een nabestaande is die de zorg over het graf heeft. En die iets kan doen, als er een probleem met een graf is.
In het verleden werden graven bijvoorbeeld met 50 verlengd. Dan overleed de persoon die de verlenging regelde na 1 jaar en bleef het graf 49 jaar bestaan zonder iemand die verantwoordelijkheid nam, wanneer er een probleem met het graf was. Op die manier hadden veel begraafplaatsen veel onverzorgde graven. Dat wilden begraafplaatsen en de wetgever niet meer. Als men graven voor maximaal 10 of 20 jaar kan verlengen, is de termijn waarop een graf onbeheerd wordt achtergelaten, nog te overzien.

Maar het is wel mogelijk om grafrechten ook nu al voor een lange termijn te regelen, dus ook voor 30, 50, 100 jaar of nog langer. Dat kan via de stichting Grafzorg Nederland. Als u met de stichting bijvoorbeeld 50 jaar afspreekt, gaat de stichting het graf 5 keer met 10 jaar verlengen.
Grafzorg Nederland (www.grafzorg.nl) heeft duizenden graven in beheer in heel Nederland. En verzorgt dus voor duizenden graven verlengingen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE