Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Kosten voor grafrecht dubbel betalen?


6 oktober 2016

Vraag nummer: 47629

Mag een gemeente de nogmaals grafrechten rekenen voor een dubbelgraf als er voor dit graf ook al 14 jaar geleden is betaald voor een termijn van 30 jaar.
Grafrechten zijn ten opzichte van toen explosief gestegen

Antwoord:

Geachte heer,

Op een dergelijke vraag kan ik zo geen antwoord geven. De vraag is wat voor kosten precies in rekening zouden moeten worden gebracht en waarom. En of die rekening rechtstreeks van de gemeente voor een gemeentelijke begraafplaats komt, of via de uitvaartondernemer.

Ik heb wel vaker gezien dat op rekeningen onjuiste benamingen staan. Vooral als een begraafplaats niet zelf rechtstreeks aan de familie factureert, maar aan de uitvaartondernemer, die het weer op zijn rekening zet. Ik heb bijvoorbeeld wel eens gezien dat de kosten van begraven (openen en sluiten graf) op de rekening van de uitvaartondernemer 'grafrechten' worden genoemd, wat onjuist. Maar de uitvaartondernemer noemt alle kosten van de begraafplaats hetzelfde. Maar ook begraafplaatsen zelf hanteren soms onlogische of onduidelijke of zelfs foute benamingen.

Om de rekening goed te kunnen beoordelen moet je de grafakte zien, oude rekeningen en de huidige rekening.

Ik vind het op het eerste gezicht ook vreemd en onlogisch om grafrechten te rekenen voor een graf waar 14 jaar geleden voor een termijn van 30 jaar betaald is. U kunt mij scans van de facturen en akte mailen. Dan zal ik u laten weten wat ik er van denk.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Mag je samen met je huisdier worden begraven?

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE