Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Kosten overbrengen urn naar graf


29 november 2002

Vraag nummer: 1783  (oude nummer: 2151)

Thu Apr 11 13:48:48 2002

Op 27/12/2000 is mijn vader overleden
De urn heeft tot gisteren 10/4/2002 bij het crematorium gestaan tegen een vergoeding van +/- Fl 400,00 p.jaar. Mijn moeder heeft de urn voor de vervaldatum zelf overgebracht naar de begraafplaats. Wat schetst onze verbazing. Zij kwam terug en er lag al een acceptgirokaart van euro 75,00 (Hfl 165,00) voor gemaakte eindkosten.
Mijn moeder heeft gelijk met het crematorium gebeld in de veronderstelling dat deze acceptgiro een vergissing was. Helaas ze mocht er euro 25,00 van aftrekken omdat ze zelf het vervoer van de urn heeft verzorgd.
De rest was administratiekosten.
Moeten zij dit zomaar accepteren. Volgens informatie van de regiomanager van het crematorium was dit een landelijke prijsafspraak tussen de crematoria.
Kan dit zomaar; neigt dit niet naar Kartelvorming ?
De administratieve afwikkeling in het crematorium heeft ca 10 minuten geduurd. Mij dunkt dat hier een advocatentarief is gehanteerd.
Graag Uw mening in deze.
Met vriendelijke groeten

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,
U schreef dat de kosten van het bewaren van een urn ongeveer fl. 400,- per jaar bedroegen. Dat kan ik me niet voorstellen. Ik vermoed dat het gaat om kosten voor een periode van 5 jaar. Het eerste half jaar is meestal gratis (dat wil zeggen dat de kosten in het totaalpakket van de crematie zitten).
Ik ken crematoria die voor de administratieve en feitelijke kosten rond het afhalen van een asbus (het moet niet alleen worden geadministreerd, maar iemand moet de bus uit de nis halen, afstoffen, de familie opwachten te woord staan) aparte kosten rekenen. Die kosten bedragen soms ongeveer fl. 100,- (50,- euro). Soms is het ook gratis (dat wil zeggen dat de kosten in het totaalpakket van de crematie zitten).Voor asverzending in het binnenland en buitenland gelden soms kosten van rond fl. 150,- (exclusief de kosten van de PTT of koerierdienst), maar dat is dus niet van toepassing bij het afhalen van een asbus.De door u genoemde kosten vind ik wat aan de hoge kant, maar zijn niet geheel ongebruikelijk. Ik heb niet van alle crematoria voorwaarden en tarieven in huis, maar zie wel verschillen. Van een landelijke afspraak met gelijke tarieven is in ieder geval geen sprake. Ik denk dat u 'pech' hebt met een wat duurder crematorium en in ieder geval zal een jaar bewaren nooit fl. 400,- kosten.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE