Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Kosten onderhoud graf gemeente Geldermalsen 1


21 juni 2016

Vraag nummer: 46528

Wij hebben een familie graf met kelders. er zijn inmiddels vier familie overleden. Wij hebben altijd het graf keurig onderhouden en zelfs nieuw grind eromheen. Nu zegt de gemeente Geldermalsen dat het kerkhof door de gemeente bijgehouden word. en moeten wij 85 euro per persoon betalen voor onderhoud. terwijl we het zelf wekelijks bijhouden. en de gemeente doet er niets zoveel mee. Wat kan ik hier aan doen. Want wij vinden het nogal ver gaan. het is een gekocht graf met een kelder. graag reactie.
Met vriendelijke groet.
GTM

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Een gemeente kan altijd verordeningen wijzigen en ook onderhoudsrechten invoeren. Maar alleen voor nieuwe situaties.

Bij bestaande graven mag een gemeente alleen nieuwe onderhoudsrechten opleggen zodra de grafrechten worden verlengd of als de oude besluiten tot uitgifte van die graven de ruimte lieten voor nieuwe regels en voorwaarden.
Of dat bij uw graf zo is, weet ik niet want ik ken de akte van uitgifte niet.

Ik weet wel dat bij deze gemeente enkele jaren geleden door diverse andere rechthebbenden van graven formeel bezwaar is aangetekend tegen aanslagen voor onderhoudskosten. Hoe die bezwaren zijn afgelopen en of men naar de rechter is gegaan, weet ik niet.

U schrijft dat "wij 85 euro per persoon" betalen voor onderhoud. 'Per persoon' kan niet, denk ik. Wel per graf. Maar als het 1 grote grafkelder is met bijvoorbeeld 4 kisten, kan er niet per kist betaald moeten worden.

Ik zou als ik u was in elk geval formeel bezwaar maken; niet geschoten is altijd mis. Laat de gemeente maar eens goed uitleggen waarom men hier wel kosten zou mogen rekenen.

Dat u zelf het graf schoonmaakt, is geen reden om de aanslag te weigeren. Ik mag als burger ook niet weigeren om belasting te betalen voor defensie omdat ik zeg dat ik mijzelf wel zal verdedigen als er oorlog komt.
Het kenmerk van belastingen is dat je geld kwijt bent ongeacht of dat je het zelf nodig vind.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE