Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Kosten grafrechten bij 2e begrafenis (onterecht?)


4 augustus 2009

Vraag nummer: 6773  (oude nummer: 13524)

hallo,

Mijn vader is 20 jaar geleden overleden en ligt sinds die tijd in een dubbelgraf (boven elkaar) mijn moeder heeft altijd de grafrechten betaald. Vorig jaar is dit nog met 10 jaar verlengd, dus tot en met 2018. Nu is mijn moeder vorige week overleden en zij komt bij mijn vader te liggen. Hoe zit het nu met de kosten? Voor mijn moeder zijn nu de grafrechten voor 20 jaar betaald, maar voor mijn vader maar voor 10 jaar, moeten wij dan nu nog 10 jaar voor mijn vader betalen, of is het graf nu voor 30 jaar betaald? Het is mij geheel onduidelijk...

bedankt, XX

Antwoord:

Geachte heer,

Het is mij ook niet duidelijk. Er zijn enkele begraafplaatshouders die grafrechten rekenen per begraven persoon in een graf. Dat lijkt mij onjuist. Dat is zoiets als dat een woningbouwvereniging iemand een woning verhuurt en nogmaals huur rekent zodra er een tweede persoon intrekt. Maar woningen worden niet per kamer maar als geheel verhuurd en dan maakt het niet uit of mag het niet uitmaken hoeveel personen er wonen. Hoewel er natuurlijk wel een limiet aan is, omdat je geen 100 mensen in 1 woning kunt laten wonen. In een graf is plaats voor 2 of 3 overledenen.

De kostensystematiek van de begraafplaats lijkt mij dus fout. Men kan alleen grafrechten (huur) berekenen voor het hele graf, ongeacht of er 1 of 2 (of soms 3) personen begraven worden. Men kan wel kosten berekenen voor de begrafenis (openen en sluiten graf). En men kan nu ook een verlenging van de huur in rekening brengen, omdat uw moeder wegens de wettelijke termijn van grafrust minstens 10 jaar begraven moet blijven en nog maar 9 jaar betaald zijn.

Als de betreffende begraafplaatshouder een gemeente is (wat waarschijnlijk niet zo is), kunt u een bezwaarschrift overwegen.
Als de betreffende begraafplaatshouder een kerkelijke gemeente of parochie is en is aangesloten bij de Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen, kunt u eerst een klacht indienen bij de begraafplaats zelf. En indien dat niets oplevert vervolgens een klacht indienen bij de Ombudsman Uitvaartwezen (www.klachteninstituutuitvaartwezen.nl).

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >