Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Kopen graf Winterswijk


17 februari 2006

Vraag nummer: 4284  (oude nummer: 7522)

Hallo mijnheer van der Putten.
Mijn ouders hebben allebei een graf gekocht op algemeen begraafplaats te Winterswijk.Ze hebben dus alle twee een enkel graf gekocht naast elkaar.
Nu is het geval dat men de graven maar voor 20 jaar kunt kopen.En daarna elke keer met 10 jaar verlengen.Mijn broer heeft daar ongeveer 15 jaar geleden ook een graf gekocht vor zijn dochtertje van 4 die helaas toen is overleden.Maar het verschil is dat mijn broer het grafje dus echt heeft gekocht,dat wil dus zeggen dat het grafje naar 20 jaar niet geruimt mag worden.Hoe kan een gemeente dan naar 15 jaar zeggen je kunt deze graven kopen voor maar 20 jaar. Kan dat maar zo veranderd zijn in de loop der jaren.mvgr Roy Marien.

Antwoord:

Geachte heer,

Ik kan niets zeggen over de status van het graf van het dochtertje van uw broer, zonder de papieren ervan te zien.

Wat u beschrijft over het graf van uw ouders, namelijk voor 20 jaar met mogelijkheid om het telkens te verlengen, is normaal. Wie andere termijnen bij voorbaat vast wil leggen, kan bijvoorbeeld de hulp inroepen van de Stichting Grafzorg Nederland (www.grafzorg.nl); men kan dan bijvoorbeeld 50 of 100 jaar of eeuwigdurend vastleggen.

U schrijft dat uw broer het graf van uw dochter echt gekocht heeft. Dat kan niet. Men kan een graf niet echt kopen, nu niet en in het verleden niet. Echt kopen betekent dat men naar de notaris gaat over een transportakte en dat de akte en grondoverdracht bij het kadaster wordt ingeschreven. Pas dan koopt men de grond met het graf. Dat gebeurt nooit. Wat misschien wel kan, is dat de gemeente in het verleden graven voor onbepaalde tijd heeft uitgegeven en niet voor 20 jaar.

Wat ook niet kan is dat het een graf voor 20 jaar was, met de conditie dat het na 20 jaar niet geruimd zou worden. Dat is net zoals als dat u een flat huurt voor 1 jaar, maar er toch levenslang mag wonen. Welke verhuurder is zo gek?

Wat wel kan veranderen, is dat de gemeente op enig moment besluit om geen graven voor onbepaalde tijd meer uit te geven, maar voor bepaalde tijd voor 20 jaar.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE