Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Koopgraven Alg. begraafplaats Onstwedde


5 oktober 2005

Vraag nummer: 4067  (oude nummer: 6598)

In 1972 zijn de inwoners van het dorp Onstwedde in de gelegenheid gesteld om een grafplaats te kopen. Na het sluiten van de termijn was dit niet meer mogelijk. Een groot aantal (thans niet meer levende) personen heeft hiervan gebruik gemaakt.
Mijn vraag is: Hoe is deze procedure verlopen en hoe heeft de registratie plaats gevonden?
Zijn er getekende overeenkomsten met betrokkenen gemaakt en wordt hier inzage ingegeven door de gemeente?

Antwoord:

Geachte heer,

Vroeger was Onstwedde een zelfstandige gemeente, maar in 1969 werd het samengevoegd met een gedeelte van de gemeente Wildervank en omgedoopt tot de gemeente Stadskanaal.

Hoe de door u beschreven procedure is verlopen, weten wij natuurlijk ook niet. Gaat het om de gemeentelijke begraafplaats? Dat lijkt mij dat u dat aan de gemeente Stadskanaal of aan rechthebbenden op die graven kunt vragen. Of er getekende overeenkomsten zijn, weten wij ook niet. Het was indertijd niet verplicht om overeenkomsten inzake grafuitgiften schriftelijk op te maken. Bovendien is het zo, als het om een gemeentelijke begraafplaats gaat, dat hoogstwaarschijnlijk geen sprake is van een civielrechtelijke overeenkomst, maar van een beschikking, een soort vergunning om het graf te gebruiken. De gemeente hoeft geen inzage te geven in haar gravenadministratie, aan niemand. Maar een belanghebbende heeft wel recht op informatie. Als u denkt dat bijvoorbeeld uw grootouders zo'n grafplaats hebben 'gekocht'bent u belanghebbende. (juridisch is nooit sprake van koop; men wordt immers geen eigenaar van de ondergrond, maar krijgt een grafrecht. De term koopgraf betekent juridisch niets, het is alleen een indicatie van een bepaald soort graf. Ik vergelijk het grafrecht wel eens met het recht van opstal: een grafrecht geeft dan recht van instal. Juridisch klopt deze vergelijking niet zeg ik er meteen bij vóórdat ik verontruste mails vcan collegae krijg, maar mensen kunnen zich er wat bij voorstellen).

Voorts is het zo dat er zo'n 3.500 begraafplaatsen zijn, die meestal gedurende hun soms erg lange bestaan voor korte of langere tijd andere procedures voor de verwerving van grafrechten hadden. En die kunnen allemaal ietsie pietsie verschillen. Ik heb wel een ruim archief, maar niet zo ruim dat daar ruim 10.000 van dit soort varianten in zit.

Kortom, neem contact op met de gemeente.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE