Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Koopgraf/huurgraf


11 juli 2016

Vraag nummer: 46775

op de officiele papieren van m,n grootouders staat koopgraf na 30 jaar moesten de kinderen voor 10 jaar betalen en nu na weer 10 jaar hebben ze afgezien van betalen,echter op dit plek kerkhof word nu niet meer begraven en de nog oudere koopgraven word verder ook niets mee gedaan,ik vraag mij af nu ik zach koopgraf of de gemeente wel gerechtigd was om 2x 10 jaar huurverlengen ,ze kunnen de steen er wel af halen maar graf word dan ongemoeid gelaten,terwijl op zelfde deel kerkhof andere stenen/graven gewoon met rust worden gelaten steen weghalen zou raar zijn want de graven worden op nieuwer stuk kerkhof andere kant weg gebruikt

Antwoord:

Geachte heer,

Aan het woord 'koopgraf' moet u niet al te veel betekenis hechten. Sommige mensen denken dat een koopgraf per definitie een graf voor onbepaalde tijd in de zin van een eeuwig graf is, maar dat is zeker niet zo.
De term 'koopgraf' wordt gebruikt voor een eigen graf met een uitsluitend grafrecht, zoals dat in vaktermen heet, ongeacht de termijn. Omdat de term zelf zo weinig betekent, moet je altijd naar de exacte inhoud van officiƫle papieren kijken. Anders weet je niet wat het inhield.

Voor de term 'huurgraf' moet je ook erg oppassen, want dat kan ook van alles betekenen. Soms is het een eigen graf of een particulier graf, soms een algemeen graf. Erg verwarrend dus.

Ik kan mij voorstellen dat u gaat aarzelen, als u ziet dat de graven ongemoeid worden gelaten, terwijl de grafstenen soms wel en soms niet worden weggehaald.
Maar dat graven ongemoeid worden gelaten betekent nog weinig. De inhoud van graven worden in de regel pas geruimd als de ruimte wordt gebruikt om opnieuw te begraven. Eerder ruimen heeft geen zin.

Dat op sommige oude graven waar niet meer voor betaald wordt, de grafstenen soms wel en soms niet blijven staan, geeft scheve ogen. Dat moet een begraafplaatshouder eigenlijk niet doen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Bijvoorbeeld over de aankoop en behoud van een graf voor eeuwig


TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE