Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Koop/bouw graf-mausoleum


27 september 2002

Vraag nummer: 1138  (oude nummer: 1473)

Wed Jan 26 21:40:21 2000

Is het mogelijk een graf en grafmausoleum te kopen zoals je die ziet op een beroemde begraafplaats in Parijs.

Is dit mogelijk in Den Haag, wat zijn de kosten en welke weg moet ik volgen?

Met vriendelijke groet,

Rob Marcus

Antwoord:

Wed Jan 26 22:37:01 2000

Geachte heer Marcus,

Zeker is het mogelijk om een graf in een mausoleum, of een heel mausoleum te kopen. Hier zijn al diverse vragen over gesteld op deze site. Zie ook onder 'grafhuisje' in het archief van de site.

In Den Haag zijn er diverse begraafplaatsen waar mausolea staan, zoals de gemeentelijke op de Kerkhoflaan en Oud Eik en Duinen. Mausolea worden gewoonlijk niet te koop aangeboden, want zijn familiebezit en kunnen enkele generaties mee Als u een mausoleum wilt, zult u er normaal gesproken zelf een moeten laten bouwen. Een enkele keer wordt er wel eens een mausoleum verkocht. Een paar jaar geleden was er een te koop op de begraafplaats Westerveld te Driehuis-Velsen en vorig jaar een te Amsterdam. Voor die in Westerveld werd 150.000,- gulden gevraagd; die in Amsterdam zo'n half miljoen (maar dat was een antieke, met snufjes als verwarming, electra etc.).

Bij kosten zou ik denken aan enkele tienduizenden guldens grafrechten (het huisje neemt de plaats van een aantal graven in, dus is het logisch dat de prijs van die graven voor de grond wordt gerekend). De bouwkosten kunt u zo luxe of zo goedkoop maken als u wilt. Ik denk dat een eenvoudige uitvoering zo'n 50.000,- gulden zal kosten en dat u dat bedrag kunt laten oplopen tot elk gewenst bedrag.

U kunt zelf met de genoemde begraafplaatsen contact opnemen om de mogelijkheden te bespreken. Ook kunt natuurlijk uw vraag ook bij andere Haagse begraafplaatsen kwijt. Nee heb je en ja kun je krijgen.
Het is natuurlijk geen vraag om aan de telefoniste voor te leggen, maar om met de directie van een begraafplaats te bespreken.

Een mausoleum wordt ook toegestaan op een natuurbegraafplaats in Limburg (www.natuurbegraafplaats.nl).

Als u niet zelf een mausoleum wilt bouwen, kunt u een plaatsje huren in enkele "algemene" mausolea. Op de begraafplaats aan de Kleverlaan te Haarlem staat zo'n mausoleum (helemaal achteraan). Het is juist opgeknapt en men heeft er nog plaats. U kunt er zo gaan kijken. Ik weet niet precies de kosten, maar denk dat u voor een periode van 20 jaar aan zo'n ƒ5.000,- moet denken aan grafrecht en onderhoudskosten van de afdekplaat. Als u het precies wilt weten kunt u bellen met de heer J. van der Schoor (tel. 023-5114815), de administrateur van deze begraafplaats.

Er is ook nog ruimte in het mausoleum van de begraafplaats van de Heilig Landstichting, gemeente Groesbeek (bij Nijmegen). Dit mausoleum is gebouwd in de vorm van een berg. De begraafplaats heeft de uitstraling van een begraafplaats in het oude Palestina. Ik schat de kosten daar als snel op ƒ10.000,- of meer.

Als u serieus over de aankoop van zo'n graf, de bouw van een mausoleum, of de koop van een bestaand mausoleum denkt, adviseer ik u contact op te nemen met de Stichting Grafzorg Nederland. Deze instelling heeft contacten met de meeste begraafplaatsen en kan voor u op zoek gaan naar een geschikte plaats, op kortere of langere termijn. Niet onbelangrijk is ook dat zij gespecialiseerd is in fiscale constructies rond grafaankopen, wat u veel geld kan besparen. Zeker als het om dit soort luxere wensen gaat.

mr W.G.H.M. van der Putten

26 januari 2000

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >