Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Keuze plaats van graf


9 juli 2007

Vraag nummer: 4864  (oude nummer: 9472)

Geachte heer,

Op xx juni hebben wij na een twee jaar durende ziekte mijn schoonvader begraven op de RK begraafplaats van Limmen.
In januari hebben wij de uitvaartondernemer verzocht om een eigen plaats uit te zoeken op de begraafplaats. Volgens hem was dit niet niet mogelijk omdat er uitsluitend op volgorde wordt begraven. De beheerder van de begraafplaats heeft na de uitvaart aangegeven dat dit toch bespreekbaar was geweest mits er tijdig geínformeerd was. Op de Begraafplaats gelden de RK begraafplaatsreglementen. Volgens ons staat er in artikel 11 dat het bestuur inderdaad kan instemmen met de keuze van een eigen plek. Is dat ook zo?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Ik weet niet wat er precies in artikel 11 van het beheersreglement van de RK begraafplaats te Limmen staat. De beheersreglementen van begraafplaatsen verschillen onderling. Ik heb het reglement van Limmen niet in mijn archief.

Maar een en ander lijkt mij nu een achterhaalde kwestie. Want óf de uitvaartondernemer heeft u geen volledige informatie verschaft, of de beheerder van de begraafplaats vertelt u nu iets anders dan een half jaar geleden aan de uitvaartondernemer. Ik ga niet uit van kwade opzet van een van beiden, dat is niet logisch. Maar ik heb zelf ook wel meegemaakt dat begraafplaatsbesturen soms een zwalkend beleid hebben, dat soms opeens niet meer mag wat voorheen altijd kon en omgekeerd. En dat men ook niet iedereen hetzelfde vertelt. Men is soms wat minder soepel met uitzonderingen tegenover een uitvaartleider, omdat men vreest dat die daar regelmatig 'misbruik' van maakt door telkens uitzonderingen te vragen.
Hoe dit ook zij, wat wilt u daar nog nog mee? Het is geen reden die zwaar genoeg is voor een herbegrafenis, schat ik in. En financieel is er geen schade die verhaald kan worden. U kan wellicht op de een of op de ander boos worden, maar u weet niet wie wat precies in januari heeft gezegd. Het is een gedane zaak.

Ik kan mensen alleen in het algemeen adviseren om niet te veel zaken via via te laten lopen. Ik adviseer families ook altijd om zelf op begraafplaatsen te gaan kijken vóór een begrafenis. En dingen via de uitvaartondernemer of uitvaartleider bespreken is soms ook een handicap. Niet omdat zo'n ondernemer niet z'n best doet of lui is, maar omdat er misverstanden kunnen ontstaan en omdat niemand zo goed het belang kan uitleggen als de familie zelf.
U hebt daar nu niets meer aan, maar wellicht anderen wel.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE