Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Kan ik de grafrechten "erven"


5 november 2019

Vraag nummer: 59146

Mijn opa, oma en broer liggen in 1 grafkelder. Mijn ouders hebben heel lang de kosten betaald en sinds een jaar of 10 mijn tante. Zij is licht dementerende en ik wil graag de rechten van het graf betalen na haar dood(zoals zij het noemde). Mijn tante schijnt een testament te hebben voor alle neven en nichten, daar zij zelf geen kinderen heeft. Hoe kan ik dit het beste aanpakken?( voor zover ik weet hebben geen anderen interesse in deze en voor mij is het heel belangrijk te meer daar mijn broer er ligt). graag verneem ik van u.
Hoogachtend , XX

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Op de vraag 'Kan ik de grafrechten erven?' kan ik zowel 'ja' als 'nee' antwoorden. Want 'ja', iemand kan in zijn of haar testament bepalen dat u de grafrechten van een bepaalde graf krijgt. Maar daarmee hebt of krijgt u ze niet. U krijgt pas grafrechten als de houder van de begraafplaats u de grafrechten geef; dus 'nee' u krijgt ze niet door vererving.

Maar u kunt de grafrechten ook krijgen zonder dat iemand ze u in een testament toebedeelt. Het vermaken van grafrechten in een testament heeft alleen zin als er het vermoeden is dat meerdere personen de grafrechten zouden willen hebben en dat de rechthebbende een bepaalde persoon in gedachten heeft aan wie het graf wordt toevertrouwd. En dat veilig wil stellen. Die persoon kan dan met een uittreksel van het testament de rechten bij de begraafplaatshouder vragen.

Maar het kan allemaal veel simpeler.

U kunt uw tante nu al vragen om de grafrechten op uw naam over te laten schrijven. Veel begraafplaatsen hebben daar een formulier voor. Samen invullen en naar de begraafplaats opsturen. U kunt de begraafplaats zelf even bellen of men een formulier of iets dergelijks heeft. Vaak staan ze ook op de site van de gemeente. Dit is de eenvoudigste en zekerste optie.

Als u uw tante hier niet op wilt of kunt aanspreken, kunt u wachten tot uw tante is overleden en dan direct bij de administratie van de begraafplaats om de grafrechten vragen. U moet dan een afschrift van de rouwkaart of van de overlijdensakte kunnen laten zien. Dat zal geen probleem zijn. U kunt een overlijdensakte opvragen bij de gemeente waar tante komt te overlijden. Dat kan tegenwoordig ook per internet; de kosten bedragen ongeveer 14,- euro.

Ik heb uw naam onder uw vraag verwijderd vanwege uw privacy.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE