Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Is schudden graf mogelijk? 2


31 mei 2018

Vraag nummer: 55168

Ik heb u 30 mei een vraag gesteld over het schudden van graven van mijn fam waar ik gerechtigd voor ben deze graven liggen op de oude begraafplaats te ST-Maartensdijk de graven zijn gekocht door mijn fam en ik wil later bij hun begraven worden om dat de graven voor onbepaalde tijd zijn uitgegeven, dus zolang er een gerechtigde is blijven zij intact ik wil het onderbrengen in een stichting.

Met vriendelijke groet,
A.p.j.Geluk

Antwoord:

Geachte heer,

Ik kan op uw vraag geen eenduidig helder antwoord geven. Sint Maartensdijk ligt in de gemeente Tholen en ik kan niet zien of de oude begraafplaats een gemeentelijke begraafplaats is of niet. Ik ga er maar even van uit dat dat wel zo is.
Voorts is het zo dat ik alleen een "Verordening voor het beheer en het gebruik van de uitbreidingen van de gemeentelijke begraafplaatsen van de gemeente Tholen vanaf 1-1-2009" uit 2011 kan vinden. Ik vermoed dat u een graf op een oud gedeelte van de begraafplaats hebt. Dan is deze verordening die alleen geldt voor de uitbreidingen niet van toepassing.

In de verordening uit 2011 voor de uitbreidingen is het schudden van graven niet geregeld, dus men heeft er met een nieuw graf op die uitbreidingen geen recht op.

Ik heb in mijn archief een beheersverordening op de algemene begraafplaatsen van Tholen uit 1998. Volgens die verordening is het schudden van graven (het herbegraven van stoffelijke resten dieper in het graf) inderdaad wel mogelijk. Maar die verordening is in december 2011 ingetrokken, zonder dat er een nieuwe verordening voor de oude (gedeelten van) begraafplaatsen voor in de plaats is gekomen. Dat maakt het per saldo niet duidelijker.

Misschien zie ik iets over het hoofd.

In het algemeen kun je zeggen dat als het niet verboden is, het toch mogelijk is.
De Verordening op de lijkbezorgingsrechten kent altijd nog een tarief voor het ruimen van een graf op verzoek. Dat zou betekenen dat het wel kan.

Ook kan relevant zijn wat in de akte van uitgifte van het graf van uw familie staat. Op basis van die akte mag het misschien ook wel. Maar daar heb ik geen tekst van, dus daar kan ik niets over zeggen.

U kunt natuurlijk gewoon aan de gemeente Tholen vragen wat de mogelijkheden zijn.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Tot 3 juni 2018 hebben veel begraafplaatsen Open dagen, waarbij op bijzonderheden van de begraafplaats wordt geattendeerd, zoals grafkunst. Zie www.WeekvandeBegraafplaats.nl.

TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie bepaalt of iemand wordt begraven of gecremeerd?

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE