Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Is de voorgestelde verlenging grafrechten wel correct? (waarschijnlijk niet)


24 september 2017

Vraag nummer: 52084

Mijn ouders zijn begraven op de protestantse begraafplaats Vredehof in Tilburg. Mijn vader is overleden in 2000 (begraven 27-3-2000) en mijn moeder in 2007 (begraven 24-10-2007). Bij beide begrafenissen is grafrecht betaald. Bij mijn vader weet ik het niet maar de totale kosten van de begrafenis waren ongeveer f1600,00.Bij mijn moeder waren de kosten
€ 400 algemeen onderhoud begraafplaats,€ 400 grafdelven en € 550,00 grafrechten. Ik kreeg onlangs een brief dat de termijn van de grafrechten op 14-10-2017 verloopt. Hoe kan dat? De laatste kostenopgave van de begrafenis van mijn moeder heb ik nog.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ik weet niet hoe dat kan. Ik begrijp het ook niet. Mijn eerste reactie is, dat wanneer uw ouders in een eigen graf zijn begraven en dit graf in 2000 is uitgegeven, het grafrecht pas in 2020 kan aflopen, gelet op de wettelijke voorschriften voor grafuitgifte die in 2000 golden. Maar goed, men moet eerst alle formele documenten bekijken alvorens een oordeel te vellen.

U schrijft de laatste kostenopgave van de begrafenis van uw moeder te hebben. Dat kan interessant zijn om te zien wat voor kosten daar op staan. Alhoewel, als daar een omschrijving van kosten van een uitvaartondernemer op staan, wil dat niet zeggen dat dat correct is. Ik zie wel vaker, te vaak eerlijk gezegd, dat een uitvaartonderneming een algemene term op de factuur zet voor de kosten die een begraafplaats via haar in rekening brengt. Bijvoorbeeld een algemene term als 'grafkosten' of 'begraafkosten' terwijl het om de gebruiksrechten van het graf gaat. Er kan een nota van de begraafplaats zijn (aan de ondernemer) voor het grafdelven, voor administratiekosten en de huur van 20 jaar, waar de uitvaartondernemer dan geen 3 posten overneemt, maar iets algemeens als 'grafrechten' van maakt, zonder een termijn te noemen of een specificatie te geven. Dan wordt je niets wijzer van die nota. Ik vind dan ook dat uitvaartondernemers de onderliggende facturen altijd zouden moeten doorsturen, zodat je beter weet waar het om gaat. Ook vanuit de ervaring dat het 10 of 20 of zelfs 30 jaar later nog wel eens heel belangrijk kan zijn. Zoals nu in uw geval.
Maar ik heb ook wel eens gezien dat begraafplaatsen zelf de kosten op hun nota onjuist benoemen. Dus men moet voorzichtig zijn met conclusies aan de hand van nota's.

Juridisch relevant zijn 2 documenten: de overeenkomst van de grafuitgifte in 2000 en het in 2000 geldende beheersreglement.

Als uw vader begraven is in een eigen graf dan moet er een grafakte of overeenkomst zijn, waar in staat dat het graf op naam van uw moeder of een kind is uitgegeven. Daar moet de termijn in staan. Dat stuk moet u achterhalen, want daar gaat het hier om. Dat stuk moet vroeger bij de papieren van uw moeder gezeten hebben.

Als u die overeenkomst of grafakte niet (meer) hebt, kunt u bij het bestuur van deze protestantse begraafplaats een kopie opvragen. Overeenkomsten worden altijd in 2-voud opgemaakt; in 2000 zal er hoogstwaarschijnlijk een voor uw moeder geweest zijn en een voor de administratie van de begraafplaats.
Naast de overeenkomst is ook het reglement op het beheer van de begraafplaats van belang. Ik vermoed dat die op de site van de begraafplaats te vinden is. Als dat niet het geval is, is dat niet zo verstandig van de begraafplaats. Reglementen die niet aan rechthebbenden op graven zijn verstrekt en die niet openbaar zijn (gemaakt) zijn juridisch buiten spel gezet. Reglementen zijn net als algemene voorwaarden: ze gelden niet als ze niet bekend zijn.
U moet dus ook het reglement bekijken.

Ik ben zelf ook heel benieuwd, moet ik bekennen. Want ik snap ook niet hoe het zo kan zijn dat de termijn van de grafrechten op 14-10-2017 verlopen. In 2000 was er namelijk nog de wettelijke (!) plicht dat een eigen graf met een uitsluitend grafrecht (zoals dat juridisch heet) voor minstens 20 jaar werd uitgegeven.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE