Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Illegaal urn leeg strooien op graf


6 april 2018

Vraag nummer: 54534

Beste Dhr van Putten,
Ben werkzaam op een begraafplaats, daar vond ik vandaag een grafmonument waar een urn op was leeg gestrooid.
Mijn vraag aan u,is dit wettelijk toegestaan of is dit verboden.
Mvg, JE Molenaar

Antwoord:

Geachte heer,

Het zonder toestemming van de eigenaar van een begraafplaats verstrooien van as op een begraafplaats is sowieso niet toegestaan. Dat is gewoon al het geval op grond van het eigendomsrecht; niemand mag zonder voorafgaande toestemming van de eigenaar van grond daar as verstrooien. Dat geldt voor achtertuinen, sportvelden, plantsoenen en ook voor begraafplaatsen.

Of daarmee een wet is overtreden, is lastig te zeggen. Artikel 81 van de Wet op de lijkbezorging verbiedt het verstrooien van as om strijd met artikel 66a van die wet. Of dat hier van toepassing is weet ik niet.
Maar er zijn plaatselijke wetten, verordeningen, van toepassing.
De meeste gemeenten hebben in hun Algemene Plaatselijke Verordening staan dat geen as verstrooid mag worden op begraafplaatsen of crematoriumterreinen. Behalve met
toestemming van de eigenaar. Dus lokale regelgeving kan best zijn overtreden.
Daarnaast hebben gemeentelijke begraafplaatsen meestal in hun beheersverordening ook regels voor de verstrooiing van as. Overtreding van die regels kan ook strafbaar zijn.

Bijzondere begraafplaatsen, zoals kerkelijke begraafplaatsen, kunnen in een beheersreglement ook regels hebben voor de verstrooiing van as. Maar overtreding van die regels in het reglement is niet strafbaar. Alleen de overheid, dus ook gemeenten, kunnen handelingen strafbaar stellen. Particuliere partijen zoals kerkgenootschappen, stichtingen en u en ik, kunnen dat niet.

De vraag is nu: wat moet u hiermee aanvangen?
Ik zou als ik u was een paar foto's van de situatie maken, voordat de as weg is gewaaid of door regen in de grond is getrokken. Voorts zou ik de rechthebbende van het graf een rekening sturen voor het verstrooien van as, als uw begraafplaats daar een tarief voor heeft. En vragen wiens as daar verstrooid is, zodat die informatie in de administratie kan worden opgenomen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Op zaterdag 14 april 2018 wordt de derde editie gehouden van de Uitvaartbeurs Amsterdam. In de historische Westerkerk kunnen bezoekers inspiratie en informatie vinden bij meer dan tachtig stands. De Uitvaartbeurs Amsterdam is de grootste consumenten uitvaartbeurs van Nederland.

TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Kun je iemand verbieden om afscheid te nemen van een overledene?


TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >