Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Ik wil de rechten op het graf van vader


4 juni 2018

Vraag nummer: 55192

in 2002 is mijn vader overleden toen is besloten dat de graf rechten naar mijn jongste zuster gingen die is al meer dan 5 jaar terug overleden maar is gecremeerd.
haar man heeft nu de graf rechten , ik was enige zoon en wil nu de rechten op het graf van mijn ouders , door slechte contact met zwager wil die geen afstand doen , wat zijn mijn mogelijk heden p veenstra.

Antwoord:

Geachte heer,

Als iemand anders de rechten op een graf heeft, zijn er 2 manieren om de rechten in handen te krijgen:
- die iemand geeft de rechten vrijwillig af;
- als die persoon de rechten niet vrijwillig afgeeft, moet je 1) wachten tot die persoon overleden is en dan de grafrechten bij de begraafplaats vragen, of 2) wachten tot blijkt dat de grafrechten niet verlengd worden en dan de begraafplaats laten weten de rechten over te nemen.

De kans is groot dat uw vader een graf voor 20 jaar heeft gehad. Dat betekent dat in 2020 de grafrechten verlengd moeten worden. Waarschijnlijk gaat uw zwager dat niet doen. Dan kunt u de grafrechten krijgen.

U had meteen na het overlijden van uw zuster de grafrechten bij de begraafplaats moeten vragen. Dan had u ze meteen kunnen krijgen. Maar ja, dat is achteraf praten.

Ik adviseer u om de begraafplaats een e-mail of een briefje te sturen dat uw zwager, met wie u geen contact hebt, de grafrechten van het graf van uw vader heeft. En dat u die grafrechten graag hebt, als uw zwager afstand doet van het graf of wanneer hij geen verlenging van de rechten regelt. Ik adviseer u om een bevestiging van de ontvangst van de brief te vragen.

Er is geen manier om uw zwager te dwingen de grafrechten af te geven.
De enige grondslag zou kunnen zijn een testament van uw vader, waarin hij de wens vastlegde dat u als zoon zijn graf zou beheren. Maar daar vertelt u niets over, dus zo'n testament zal er wel niet zijn.

Zie de vele vergelijkbare vragen in de subrubriek 'Graf overschrijven'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE