Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Ieder jaar grafrechten betalen?


11 februari 2019

Vraag nummer: 57290

Mijn moeder betaald aan de gemeente, voor het graf van mijn vader, ieder jaar grafrechten. Hoe lang moeten die grafrechten worden betaald? en als mijn moeder overlijdt, moet ik dan. als zoon, de grafrechten betalen?

Antwoord:

Geachte heer,

Ik vermoed dat uw moeder aan de gemeente geen grafrechten betaalt, maar een onderhoudsbijdrage voor de begraafplaats. Grafrechten kan men namelijk niet jaarlijks betalen, volgens de wet. Maar dat doet er niet zo veel toe; uw moeder betaalt voor het graf. Of het nu grafrecht of onderhoud is; het kost geld.

Zij is niet verplicht om die kosten te blijven betalen. Als zij afstand doet van het graf, houdt de betaalverplichting op. Dat geldt ook voor u, als uw moeder overlijdt. Dan bent u niet verplicht om de grafrechten over te nemen en die kosten te betalen.

Dat ligt natuurlijk anders, als uw moeder overlijdt en zij bij uw vader in het graf wordt gelegd. Dan moeten er nog minimaal 10 jaar kosten betaald worden uit de nalatenschap van uw moeder. Want iemand die begraven wordt, moet minstens 10 jaar begraven blijven.

Maar als u na afloop van die periode geen behoefte hebt om het graf te laten voortbestaan, bent u daar niet toe verplicht. Het gevolg is dan natuurlijk wel dat het graf geruimd kan worden.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE