Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Hoogte kosten overschrijven grafrechten


29 mei 2017

Vraag nummer: 50873

Beste,

ik ben bezig de grafrechten van het graf van mijn opa en oma over te laten zetten van mijn vader op naam van mijn moeder. Helaas is mijn vader overleden, nu vraagt de begraafplaats 36 euro aan leges voor de wijziging van de tenaamstelling. Mij lijkt dit bijzonder veel (het CJIB rekent "slechts" 9 euro administratiekosten) en men kon bij de begraafplaats mij ook niet uitleggen waarom dit bedrag zo hoog is.

Mijn vraag is eigenlijk of dit een normaal bedrag is, of dat ik hiertegen in bezwaar moet gaan.
MvG
Remco

Antwoord:

Geachte heer,

Een bedrag van 36,- euro aan administratiekosten voor het overschrijven van een grafrecht is een normaal gemiddeld bedrag.

De kosten zijn niet vergelijkbaar met de administratiekosten van het CJIB, omdat het hele proces van het CJIB geautomatiseerd is en het CJIB dagelijks waarschijnlijk een paar duizend boetes verstuurt. Dan zij de kosten per boete laag. Bij een kleine begraafplaats gaat het om enkele overschrijvingen per jaar en bij een grote begraafplaats misschien om een paar per dag.

De administratiekosten van een begraafplaats omvatten ook het tijdsbeslag van de correspondentie en telefoontjes over overschrijvingen, de afhandeling van zaken waarbij mensen om overschrijving vragen die niet mogelijk is, etc. Bij het CJIB informeert niemand of en wanneer hij ook een boete kan krijgen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE