Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Hoeveel urnen mogen in een 'eigen graf' (overledenen opgraven en cremeren om nieuwe ruimte in graf te maken)


28 november 2002

Vraag nummer: 1701  (oude nummer: 2067)

Thu, 28 Nov 2002 10:19

Onze familie heeft een eigen graf voor onbepaalde tijd. Daarin liggen al meer dan 10 jaar lang 3 overleden familieleden. Grootvader, Grootmoeder en Moeder. Wij overwegen de resten van hen te cremeren en deze opnieuw in het graf bij te zetten. Hierdoor ontstaat genoeg fysieke ruimte om nog meer urnen bij te zetten. Welke mogelijkheden zijn hiertoe en kunt u ook zeggen wat hiervoor geregeld moet worden?

Antwoord:

Geachte heer,

In uw vraag zitten een paar deelvragen (en nog enkele andere aspecten).

Ten eerste: is het mogelijk om stoffelijke resten op te graven en te cremeren? Ja. Na 10 jaar kan dat altijd.

Ten tweede: u wilt de asbussen met de stoffelijke resten bijzetten. Meestal mag dat, maar soms ook niet. Er zijn weinig begraafplaatsen die de bijzetting van een asbus in een graf weigeren, maar ze bestaan. Dus u moet daar eerst naar informeren. Het zou vervelend zijn als u net met die ene begraafplaats van doen hebt, die het niet toestaat.

Ten derde: er ontstaat voldoende fysieke ruimte om mee urnen bij te zetten. Dat geloof ik ook. Maar dat is niet relevant. Begraafplaatsen hebben vaak een maximum voor het aantal asbussen dat in een graf mag worden bijgezet. Zie bijvoorbeeld vraag 1129 van 3 juli 1997 in de subrubriek 'Bijzetten asbus' in de rubriek Cremeren. Hoeveel ruimte er fysiek is, doet er niet toe. Het zou sneu zijn als er maar 2 asbussen mogen worden bijgezet; dan houdt u er 1 over én hebt u nog geen ruimte gewonnen.

Ten vierde: het kan zijn dat er nú, zonder de opgraving en crematie van uw (groot)ouders, al ruimte is om asbussen in het graf bij te zetten. Een asbus hoeft namelijk niet zo diep te worden begraven als een kist. Hij kan dus boven de bovenste kist begraven worden. Dan hebt u nu dus al wat u wilt, zonder dat u de grafrust van de overledenen hoeft te storen en zonder extra kosten.

Ten vijfde: denkt u eens aan het financiële plaatje. Als het uw bedoeling is om later, na uw eigen overlijden en crematie, in dit graf bijgezet te worden, dan zijn er diverse mogelijkheden om de kosten van het bovenstaande te drukken. Ik adviseer u om vrijblijvend hierover contact op te nemen met Grafzorg Nederland (www.grafzorg.nl) in Wassenaar. Dit kan u met een graf voor onbepaalde tijd enkele duizenden Euro's besparen of opleveren. Als u de situatie uitgebreid schetst en aangeeft om welke begraafplaats het gaat, kan men een of meer voorstellen op maat maken.

Ten zesde: zie ook de andere vragen in deze subrubriek of in de sub-rubriek 'Bijzetten asbus' in de rubriek Cremeren over het bijzetten van een asbus en vragen in de sub-rubriek 'Kosten uitvaart' in de rubriek Overige onderwerpen.

mr W.G.H.M. van der Putten

28 november 2002

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE