Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Hoeveel lijken mogen er in een eigen graf (gemeente Wierden)


12 maart 2003

Vraag nummer: 2076  (oude nummer: 2471)

Wed, 12 Mar 2003 16:15

Mijn vader heeft in januari 1947 een eigen graf gekocht voor voor onbepaalde tijd. In januari 1947 is mijn moeder in dit graf begraven. Mijn vader is elders begraven. Ik ben de huidige rechthebbende.
Nu wil ik graag samen met mijn vrouw begraven worden in dat graf. Bovenop mijn moeder.
Het betreft de Gemeentelijke begraafplaats in Wierden. Van de verantwoordelijke ambtenaar heb ik begrepen dat er maar 1 kist bij mag omdat de kist van mijn moeder niet diep genoeg in het graf zit.
Mijn vraag is of u mij kunt zeggen of dat klopt en of er iets aan te doen is.
Ik dank u alvast voor uw antwoord

Antwoord:

Geachte heer,

Er zijn in Wierden 2 gemeentelijke begraafplaatsen (en in Enter ook nog eens 2). Ik kan niet nagaan voor hoeveel personen destijds op één van die begraafplaatsen een graf is uitgegeven en welke van de beide huidige begraafplaatsen in 1947 al bestond.
Maar als het een 3-persoons graf is, wat uit de grafakte zou moeten blijken, dan hebt u recht op nog 2 plaatsen in dat graf. Als de kist van uw moeder niet diep genoeg begraven is(zij hoort in een 3-persoons graf op de onderste 3e laag te rusten), dan moet de gemeente er maar - op haar kosten - voor zorgen dat als u of uw vrouw komen te overlijden, de kist van uw moeder tot de juiste diepte dieper herbegraven wordt.

Als het geen 3, maar een 2-persoons graf is, dan zijn er ook nog mogelijkheden. In artikel 21, vierde lid, van de huidige beheersverordening uit 1997 staat dat de rechthebbende op een graf bij de afdeling Burgerzaken (de heer H. Ardesch is daar de man die alles weet en regelt) een aanvraag kan indienen om de overblijfselen uit het graf te doen verzamelen om deze elders opnieuw te doen begraven. Dat kan inhouden dat deze resten dieper in hetzelfde graf worden herbegraven. Bij deze vorm van ruiming, het zogenaamde 'schudden' van een graf, heb je niet meer te maken met de diepte van het graf en de eventuele afstand tot het grondwater. Het schudden (of anderszins ruimen) van een graf is wettelijk mogelijk na 10 jaar na een begraving, dus die periode is in dit geval ruim 45 jaar gepasseerd, dus geen probleem. Alleen zijn in dit geval de kosten van de ruiming voor uw rekening. Op dit moment rekent de gemeente er euro 1.510,72 voor.

Overigens: een nieuw eigen graf voor 30 jaar kost op dit moment 784,04 euro, plus 4,60 kosten inschrijving. Maar voor die 1.500 euro hebt u een veel langere termijn.

mr W.G.H.M. van der Putten

12 maart 2003

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE