Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Hoe weet ik hoe lang grafrecht loopt?


30 april 2006

Vraag nummer: 4415  (oude nummer: 7936)

hoe kan ik er achter komen hoelang het grafrecht van mijn vader loopt?

Antwoord:

Geachte heer,

Als het goed is, hebt u - of heeft een ander familielid - een grafakte of een andere brief waar dat uit blijkt. Een grafrecht moet namelijk schriftelijk worden gevestigd. Alleen bij graven van vóór 1991 kan het wel eens zo zijn dat er geen document is, want toen was de plicht om alles op papier te zetten nog niet wettelijk vastgelegd. Alhoewel verstandige begraafplaatshouders dat natuurlijk wel deden.

Als u zelf geen papier(en) (meer) hebt, kunt u altijd bij de administratie van de begraafplaats vragen hoe lang het recht loopt.
Overigens kan men dat vaak ook al afleiden uit de datum van overlijden. Als het gaat om een eigen graf, waar later bijvoorbeeld ook uw moeder zou kunnen worden bijgezet, en uw vader na 1 juli 1991 is overleden, dan mag u er van uitgaan dat het graf voor minstens 20 jaar is uitgegeven. 20 jaar is namelijk sinds juli 1991 de wettelijke minimumtermijn.
En als u vader is begraven in een zogenaam algemeen graf, waarin ook andere personen zijn begraven, dan is de termijn meestal 10 jaar. Dus als vader bijvoorbeeld op 3 maart 1994 is overleden en op 8 maart in een eigen graf is begraven, zal het grafrecht minstens tot 8 maart 2014 lopen.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE