Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Hoe lang zijn grafrechten geldig en wanneer gaat die in


31 juli 2016

Vraag nummer: 46913

Geachte Heer Van Der Putten,

Mijn zus, alleenstaande, vroeg telefonisch aan het bestuur van het kerkhof waar mijn ouder zijn begraven of zij daarbij gezet/begraven kon worden.
Waarop wij een bericht kregen van het Kerkhofbeheer parochie st. Martinus op 13 april 2016 dat de grafrechten verlopen in november 2016. En dat wij, als wij dat willen, de grafrechten kunnen verlengen. De prijs voor de verlenging grafrechten bedraagt heden € 255,- voor een termijn van 5 jaar en € 510,- voor een termijn van 10 jaar.
Na mijn mail bericht, dat ik hier niet mee eens was omdat wij nog grafrecht hebben van 16 jaar, kreeg ik een bericht terug van het kerkhofbeheer:
“Bij een eerste begrafenis betaalt U de kosten van het graf delven, grafrechten, onderhoud kerkhof en de beëindigingskosten.
Bij een bijzetting betaalt U geen grafrechten en geen beëindigingskosten en het graf wordt derhalve 20 jaar verlengd vanaf de datum van de begrafenis.
a) Of het mogelijk is dat je zus daar bijgezet kan worden is een besluit van de rechthebbende.
b) De maatregelen voor iemand bij te zetten in een bestaand dubbel graf, dat de personen die in het graf liggen dieper worden gelegd daarom zijn er ook meer kosten aan verbonden.
c) de kosten hiervan zijn in 2016 bijzetting meerdere en dat is €2245,--

Toen mijn moeder in 31 maart 1992 overleed gaf mijn vader aan, als hij zou overlijden, dat hij graag in het graf bij mijn moeder zou willen begraven worden.
Met overleg met het kerkbestuur van parochie kerk st. Martinus te Weert was dit mogelijk als de eerst overledenen dieper werd begraven. Daar had mijn vader geen problemen mee. Op 4 april 1992 werd mijn moeder begraven met grafrechten voor 20 jaar.
Mijn vader overleed op 23 november 1996 en werd bijgezet in het graf van mijn moeder op 27 november 1996 met grafrechten van 20 jaar.

Rekening van het kerkhof Parochie st. Martinus 09-05-1992:
Grafrechten duur 20 jaar,
graf en diep fl. 550,-
delven graf fl. 450,-
bijdrage onderhoud kerkhof 20x25 fl. 500,-
Totaal fl. 1500,-

Rekening van rk Kerkbestuur st. Martinus te Weert 06-12-1996:
Grafrechten duur 20 jaar,
bijzetting fl. 400,-
bijdrage onderhoud kerkhof 20xfl. 40 fl. 800,-
Totaal fl. 1200,-

Vraag: Volgens mij hebben we nog 16 jaar grafrechten tot het jaar 2032. Of zie ik iets over het hoofd. Kunnen zij dit zo doen.

Antwoord:

Geachte heer,

Ik heb sterk de indruk dat hoe deze parochie grafrechten rekent, juridisch onjuist is. De grafrechten rusten normaal gesproken op het graf, wat een plek voor 2 personen is. Die kun je niet twee keer uitgeven. De rekening van 20 jaar huur in 1996 lijkt mij daarom juridisch onmogelijk en onterecht.

Echter, ik kan dit alleen met zekerheid zeggen als ik de akte van uitgifte van het graf in 1992 zie, en het beheersreglement van de begraafplaats dat toen geldig was.

Zoals u rekent, namelijk dat u nog 16 jaar grafrechten zou hebben vanaf 2012, wanneer de eerste 20 jaar voorbij zijn, lijken mij ook niet juist. Maar zoals gezegd kan het alleen met zekerheid zeggen als ik de stukken van 1992 heb gezien. En u zou in 1996 ook nog een akte gehad moeten hebben, die ik dan ook zou moeten zien.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Bijvoorbeeld over de aankoop en behoud van een graf voor eeuwig


TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE