Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Hoe kan ik rechthebbende worden van graf ouders ipv ander familielid


18 mei 2017

Vraag nummer: 50792

Mijn ouders hebben destijds een familiegraf voor 4 personen geregeld.
De bedoeling van hen was dat in ieder geval hun oudste kind, mijn zus daarin ook begraven mocht worden omdat zij al geruime tijd alleenstaand was. Onze broer heeft ooit van onze moeder het grafrecht "gekregen", maar nu staat hij uit wraak niet toe dat de urn van onze recent overleden zus in dat familiegraf bijgezet mag worden. Onze broer doet niets aan het graf. hij woont ver weg. we zijn bang dat hij het grafrecht aan zijn kinderen wil doorgeven. Hoe kan ik het grafrecht overnemen of verkrijgen opdat onze zus wel een plaats en naam op dat graf krijgt?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

U kunt uw broer vragen om het grafrecht aan een andere broer of zus over te dragen. Maar ik begrijp uit uw verhaal dat hij dat niet zal doen.

Het enige wat u dan kunt doen is wachten tot uw oudste broer overlijdt en dan onmiddellijk, dezelfde dag, schriftelijk bij de begraafplaats om overschrijving van de grafrechten vragen, nog voordat zijn kinderen op dat idee komen.

Ik zie geen andere mogelijkheid. Als uw ouders nu duidelijk in een testament zouden hebben vastgelegd dat zij wilden dat hun oudste kind in hun graf bijgezet zou worden, had u een poot om op te staan om dat af te dwingen, desnoods met behulp van de rechter. Maar nu hebt u niets in handen.

Wie wil dat er iets met zijn of haar graf gebeurt, moet het met een testament of codicil regelen en niet maar aannemen dat het vanzelf wel goed komt. Want heel vaak komt het niet goed. En dan staan nabestaanden die de wens wel zouden hebben willen uitvoeren, machteloos.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE