Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Hoe kan ik iemand dwingen om herziening van het grafrecht


1 april 2014

Vraag nummer: 37936

Geachte heer putten.

Mijn zuster is in 2003 begraven zonder medeweten van familie en kinderen van de overledenen.
De kinderen die toen minderjarig waren willen graag zelf de rechten krijgen.Na jaren van proberen en praten en redelijke voorstellen te hebben gedaan zijn zij teneinde raad
De huidige belanghebbende wilt alleen tegen een zeer forse vergoeding haar rechten afstaan aan de kinderen van de overledenen.
Kunt U mij vertellen wat voor mogelijkheden de kinderen nu hebben om hun wens te kunnen laten uitkomen

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Dat kan ik u niet vertellen. Dit is een tamelijk bijzondere situatie. Er zijn veel meer details van de omstandigheden nodig om advies te kunnen geven. Dat kan alleen in een persoonlijk gesprek, waarbij de kinderen ook afschriften van e-mails, brieven e.d. over deze situatie overleggen.
Deze situatie roept veel vragen op. U schrijft bijvoorbeeld niet wie de begrafenis destijds geregeld heeft en waarom. Zijn er destijds afspraken gemaakt? Zo ja, welke; zo nee, waarom niet? Wie heeft de begrafenis en de kosten van het graf betaald? Hoe kan het dat iemand is begraven zonder medeweten van de kinderen? Zo zijn er tientallen vragen.

Bovendien heeft alleen een gesprek met een advocaat zin, omdat er waarschijnlijk met een civiele rechtszaak gedreigd zal moeten worden en die misschien ook gevoerd moet worden. Ik ben geen advocaat en kan geen civiele rechtszaak starten. Ik kan alleen zaken tegen de overheid behandelen.

Kortom: zoek een advocaat.
Als de kinderen zich geen advocaat kunnen veroorloven, moeten zij eerst hulp vragen bij het Juridisch Loket (www.JuridischLoket.nl).

Ik zou - als ik kind van uw zuster was - ook even precies bij de begraafplaats navragen in wat voor soort graf uw zuster begraven is. Als zij bijvoorbeeld in 2003 begraven is in een algemeen graf, zouden de kinderen nu in 2014 al zelf om een opgraving en herbegraving van hun moeder kunnen vragen. Dan hebben ze niets meer te maken met de persoon die de begrafenis regelde. Maar als het gaat om een eigen of particulier graf, ligt het anders.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

TIP
Mr Van der Putten houdt tijdens de LOB-Bedrijvendag op 3 april 2014 te Nieuwegein een open juridisch spreekuur van 13.00 tot 16.00 uur in de stand van de LOB (nr. 18). Zie www.begraafplaats.nl.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de nieuwe site Uitvaartmarkt.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Bijvoorbeeld: Zijn kinderen verplicht om de uitvaart van ouders te betalen?

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE