Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Hergebruik oud familiegraf (schudden niet mogelijk wegens onvoldoende ruimte)


21 december 2008

Vraag nummer: 6011  (oude nummer: 12017)

Ik bezit het uitsluitende recht van een (dubbel) familiegraf waarin de eerste bijzetting waarschijnijk in 1866 heeft plaatsgevonden. De laatste in 1948.
Ik wil dat graf hergebruiken. De gemeente geeft echter aan dat dit niet kan omdat "de maten van de huidige bekisting groter zijn dan voorheen wat inhoud dat er voldoende ruimte moet zijn voor een graf, zodat men niet in de omringende graven terecht komt. Dit is ten aanzien van de nabestaanden van de overledenen in de naast gelegen graven niet acceptabel."
Wat is juridisch mogelijk?

H. van Dalen

Antwoord:

Geachte heer,

Als er een recht bestaat op het laten schudden van het graf, een vorm van ruiming waardoor hergebruik mogelijk is, dan blijft dat recht bestaan.

Dat de gemeente het schudden van het graf wellicht lastig vindt omdat de maten van de huidige bekisting groter zijn dan in het verleden, is jammer voor de gemeente, maar zet het recht om het graf her te gebruiken niet opzij. Dan gebruikt de gemeente maar een ander ouder model bekisting of een andere manier van stutten van het graf. Geen standaard bekisting van aluminium maar stutten met losse balken zoals in het verleden, bijvoorbeeld.

U kan en mag op uw rechten staan. De gemeente moet maar een technische oplossing voor dit probleem vinden. Dat heeft de afgelopen eeuwen ook altijd gekund, dus nu ook.
Het recht op hergebruik is sterker dan het ongemak voor de gemeente om een ouderwets soort bekisting te gebruiken.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE