Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Halvering oppervlakte graf en buurgraven door gemeente


1 maart 2017

Vraag nummer: 49864

Beste heer, mevrouw,

We hebben sinds 1971 recht op gebruik van een graf (rechten steeds netjes verlengd). Op de originele grafakte staat dat het graf een oppervlakte van 210 cm bij 100 cm heeft gekregen. Destijds was gemeente Arnhem de beheerder van deze begraafplaats (Moscowa) en moesten er ieder jaar onderhoudskosten (voor het graf) aan de gemeente Arnhem afgedragen worden.
Ergens in het verleden blijkt de gemeente de grasstrook (loopstrook) aan de voorzijde van de graven breder (en dus over de graven heen) getrokken te hebben. Dit is zonder communicatie gebeurt. De nieuwe beheerder van de begraafplaats (De Facultatieve Groep) zegt dat de gemeente destijds in hun recht stonden dit zonder overleg te doen.
Anno 2017 is de situatie zo dat bij alle oude graven (op dat deel van de begraafplaats, maar ook andere delen) de helft van het graf onder de grasstrook (loopdeel) ligt en dus afgenomen lijkt te zijn.

De plaats naast het origineel graf uit 1971 hebben mijn ouders heel wat jaren geleden alvast gereserveerd. Echter, kisten in deze nieuwere graven worden versprongen begraven tov de oude graven. Zo blijven volledig grafoppervlakten van de nieuwe graven behouden en hoeft niet onder de grasmat begraven te worden. Oude en nieuwe graven kunnen nu helaas niet meer naast elkaar komen te liggen. Tenzij onder de grasstrook begraven wordt (waardoor je ook maar de helft van een graf overhoudt). Het oude graf uit 1971 naar achter plaatsen kan helaas niet, omdat een boom in de weg zit.

De wens van mijn ouders is om op gelijke hoogte (lengte) naast het oude familiegraf begraven te worden, en dat het oude graf weer de volledige oppervlakte krijgt (waarvoor al die jaren betaald is). Gezien de situatie kan dat alleen bereikt worden als er herbegraven wordt naar een andere plek, met alle kosten van dien.
Nu is onze vraag of deze ‘soort van onteigening’ destijds door de gemeente Arnhem wel rechtmatig heeft plaats gevonden. Als dat lastig te beantwoorden is; hoe zouden wij dit verder kunnen uitzoeken, of wellicht laten uitzoeken?

Bij voorbaat dank voor een reactie terug.

Met vriendelijke groet,
A. Nickl

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Ik denk dat ik het wel uit kan zoeken. Maar dat valt buiten het bestek van deze adviesrubriek.

Ik zal morgen per e-mail contact met u opnemen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE