Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Graven hergebruiken (schudden, samenvoegen)


2 december 2016

Vraag nummer: 48482

Goedemiddag,

Is het ook mogelijk om graven, die destijds uitgegeven zijn voor onbepaalde tijd, her te gebruiken? Dus te laten ruimen of te laten schudden, zodat er eventueel een ander familielid in begraven kan worden?
Hoe is dat in de weg geregeld?

Betreft gemeente Zwartewaterland.

Antwoord:

Geachte heer,

In principe is het mogelijk om graven binnen de looptijd van het grafrecht her te gebruiken. Het maakt daarbij niet uit of het om graven voor onbepaalde of voor bepaalde tijd gaat, al zal bij graven voor bepaalde tijd de looptijd misschien verlengd moeten worden als de resterende tijd korter dan 10 jaar is.
Wat de concrete mogelijkheden zijn, hangt af van wat in de beheersverordening of het beheersreglement van de betreffende begraafplaats op dit punt geregeld is. En wat er eventueel in de akte over overeenkomst van uitgifte staat. Er is geen landelijk uniforme regel. Voor iedere begraafplaats en soms zelfs voor ieder graf kunnen andere, eigen regels en afspraken gelden.

In de wet is er op dit punt niets geregeld, wat betekent dat het schudden en samenvoegen van graven in principe kan en mag. Partijen - begraafplaatshouders en rechthebbenden - zijn vrij om eigen regels en afspraken te maken.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Bijvoorbeeld over de aankoop en het behoud van een graf voor eeuwig:

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE