Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Graven betreden


13 februari 2006

Vraag nummer: 4277  (oude nummer: 7483)

Geachte heer vd Putten, graag wil ik advies over de volgende kwestie.
Onze gemeentelijke begraafplaats is als volgt ingericht. Er mogen staande monumenten geplaatst worden van max 1 meter hoog en max 70 breed, daarvoor mag men een plantstrook van max 50 cm benutten.(staat in de verordening). De rest van het grondoppervlak van de gehele begraafplaats bestaat uit gras. Om van A naar B te komen moet je over dat gras lopen
Nu is er een rechthebbende die het niet ethisch vind dat men gewoon over de graven kan lopen. Ook wordt er met de maaimachine over de graven gereden om het gras te maaien.
Kan een rechthebbende eisen dat het graf waarop hij rechten heeft niet betreden wordt. De gehele begraafplaats bestaat uit gras het aanbrengen van paden over de graven is geen optie ivm verzakkingen.
Er is een gedeelte op begraafplaats waar het toegestaan is om liggende monumenten te plaatsen over de gehele grafruimte.

Antwoord:

Geachte heer,

Nee, een rechthebbende kan niet eisen dat een graf niet betreden wordt. En ook niet dat er niet met maaimachines e.d. op gereden wordt. En hij/zij kan geen uitzondering eisen als het graf op een begraafplaats of een deel van een begraafplaats ligt waar het betreden wel mogelijk is.

Er is geen wettelijk verbod of andere regel inzake het lopen op of rijden over graven. Er zijn nog veel vooral oudere begraafplaatsen of oudere gedeelten van begraafplaatsen waar men niet anders bij een graf kan komen dan door over buurgraven te lopen. Bij veel oude begraafplaatsen liggen de zerken links en recht en boven en onder tegen elkaar aan; dat was gewoon. Er waren geen paden tussen de graven.

Ik hoor wel vaker dat mensen het storend vinden dat er op graven gelopen kan worden. Maar ja, dan moet men een begraafplaats kiezen die anders is aangelegd, of een ander deel van een begraafplaats.
Het is niet voor niets dat ik standaard adviseer om altijd zelf vooraf op een begraafplaats te gaan kijken. Wat voor de ene mens normaal en niet storend is, is voor een ander soms wel storend. Maar dat ziet men alleen door er zelf te gaan kijken.

In het door u beschreven geval zou men opgraving en herbegraving op een ander deel van de begraafplaats kunnen vragen. Uiteraard op eigen kosten.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE