Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Grafstede


25 augustus 2014

Vraag nummer: 39492

Geachte heer van Putten

Mijn voorouders hebben een graf gekocht in 1904
In het begraafboek van de kerk staat dat er een grafstede gekocht is.
Wat betekent dit?
Misschien kunt u mij dit uitleggen.

Mvg. Ada Knetsch

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Het betekent niets meer en niets minder dan dat in 1904 een graf gekocht is. 'Grafstede' is een ouderwets plechtig woord voor 'graf'.
Maar dat zegt op zich nog niets over de uitvoering van het graf (voor hoeveel personen, met of zonder kelder) en de termijn waarvoor het graf is uitgegeven. Dat een graf 'gekocht' of 'verkocht' is of een 'koopgraf' is, zegt ook nog weinig. Men kon nooit de ondergrond van het graf kopen en eigendom van de grond verwerven, maar men kocht het gebruiksrecht voor een bepaalde of onbepaalde termijn.
Het enige dat ik uit deze aantekening kan afleiden is dat het om een zogenaamd 'eigen graf' met een 'uitsluitend grafrecht' ging (wat sinds 2010 wettelijk als een 'particulier graf' wordt aangeduid) en geen algemeen graf.

Wat het grafrecht precies inhield kan men afleiden uit een opgemaakte akte of overeenkomst en een beheersreglement van de betreffende begraafplaats. Maar de ene kerkelijke gemeente of parochie was daar wat preciezer in dan de andere. Sommigen zetten alles op schrift en andere niet. Soms kan men (alleen) uit omstandigheden, de hoogte van een betaling en eventuele vervolgbetalingen, de ligging van het graf, de vorm en uitvoering van het grafmonument en het aantal er begraven personen afleiden wat de inhoud van het grafrecht was.

Het betreffende kerkbestuur zou u moeten kunnen vertellen wat het betreffende grafrecht inhield.

Er is een flinke variatie in de rechten op verschillende kerkelijke begraafplaatsen. De benamingen zijn vaak anders en de termijnen ook. De diepte is vaak ook gerelateerd aan lokale omstandigheden, zoals de hoogte van het grondwater.

Voor u is mogelijk ook interessant, als u de rechten op het graf wilt overnemen: Kan de houder van de begraafplaats andere voorwaarden opleggen bij de overschrijving van een grafrecht?


Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de nieuwe site Uitvaartmarkt.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Bijvoorbeeld: Van wie is de grafsteen?

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE