Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Grafschennis? (alle grafmonumenten verschoven)


2 februari 2016

Vraag nummer: 45092

Wij hadden een familiegraf. Alleen moe is er in 2014 in begraven nu zou pa er bij begraven worden. Nu blijkt dat de beheerder alle monumenten naar elkaar heeft geschoven om plaats te winnen Het monument van moe staat op het graf ernaast en in ons familiegraf ligt een vreemde kist en staat een verkeerd monument.
Hoe lossen we dit op en hoe strafbaar is dat

Antwoord:

Geachte heer,

Dat een beheerder van de begraafplaats monumenten van graven verschuift, zodat ze geheel of deels op andere graven liggen, is volstrekt onacceptabel. Dit mag niet, dit kan niet en het is inderdaad ook nog eens strafbaar. Want ja, het is ook grafschennis, nog los van de contractbreuk die er misschien is met alle rechthebbenden van de graven.

Maar hoe weet u dat dat gebeurd is? Waar leidt u dat uit af? Wat zijn precies de feiten?
Als u hier mee naar de politie stapt, zal die soortgelijke vragen stellen. En waarschijnlijk ook niet goed weten wat er mee aan te vangen.

Een beheerder heeft ook altijd een baas. Bij een kerkelijke begraafplaats is dat het kerkbestuur, bij een stichting het bestuur en bij een gemeente een afdelingshoofd of directeur. Het is ook de vraag of de beheerder in opdracht van bestuur of leidinggevende heeft gehandeld of zelfstandig iets heeft bedacht en uitgevoerd.

Het lijkt mij onnodig om te zeggen dat als het werkelijk zo is, de oude situatie hersteld moet worden. Dat een monument moet liggen boven de kist in het graf waar het voor bestemd is, blijkt indirect uit allerlei bezwarenprocedures en rechtszaken die zijn gevoerd over het niet onder een monument liggen van een kist.
In uw geval speelt dan ook nog eens dat het risico zou bestaan dat personen in het verkeerde graf, niet bij de eigen echtgenoot, begraven zou kunnen worden. Dat is volstrekt onacceptabel.

Hoe lost u dat op? Dat is niet zo eenvoudig te zeggen omdat het afhangt van de vraag hoe u er achter bent gekomen en wat er precies gebeurd is.
Ik denk dat een simpel telefoontje of mailtje de beheerder niet zomaar op de gedachte brengt om alles terug te plaatsen. Bovendien moet dan worden gecontroleerd of dat werkelijk wel het geval is. Mij lijkt, door onafhankelijke derden. Want wie kan nu deze beheerder nog vertrouwen?

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE