Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Grafrechten zitten bij verre vriendin


5 januari 2009

Vraag nummer: 6041  (oude nummer: 12063)

een verre vriendin van mijn nicht heeft de grafrechten van haar graf ze heeft ook alles voor mn nicht geregeld daar de familie daarvoor te aangeslagen was na het overlijden van mijn nicht nu 3 jaar later vragen wij ons af hoe dat nu zit met de grafrechten mn nicht heeft een testament gemaakt en alles nagelaten aan haar pleegdochter kan zij naar de begraafplaats gaan en alle gegevens opvragen telkens als zij iets wil uitzoeken wordt er gezegd dat deze mevrouw de opdrachtgever is van zowel het graf als de hele uitvaartdienst en ook de grafsteen deze mevrouw heeft op papier gezet wat ze allemaal gedaan heeft maar dit niet onderbouwd met officiele bankafschriften e.d.

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

De begraafplaatshouder kan de pleegdochter als direct belanghebbende informeren op wiens naam het graf staat. Zij kan echter een op naam van iemand anders gesteld graf niet overschrijven zonder medewerking van die rechthebbende.

Als die vriendin de grafrechten heeft en de pleegdochter de rechten wil hebben, kan ze vriendelijk om de rechten verzoeken. Als de vriendin ze niet geeft, is er denk ik weinig aan te doen. De pleegdochter kan dan een rechtszaak tegen de vriendin beginnen, maar ik zie die niet als kansrijk. Het feit dat de familie tijdens het overlijden van de nicht de begrafenis helemaal door een derde heeft laten regelen, pleit daar tegen. Dat het een 'verre vriendin' is, klinkt ook niet erg geloofwaardig als iemand de hele sores van het regelen van een begrafenis op zich neemt; dat wijst op een wat nauwere band.

Wie een graf of begrafenis betaalt, zegt overigens nog niets over de grafrechten.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE