Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Grafrechten voor komende 20 jaar


6 juni 2016

Vraag nummer: 46396

Een ongehuwde mevrouw is overleden. Zij heeft in haar testament laten opnemen dat het graf voor de komende 20 jaar in tact moet blijven. De erfgenamen weten niet waar ze het geld voor de verlenging moeten/kunnen parkeren zonder dat dat bij een van hen fiscaal belast wordt.

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Speciaal voor dit type probleem is er de Stichting Grafzorg Nederland. Deze stichting neemt graven op naam om te voorkomen dat ze geruimd kunnen worden. En de stichting neemt geld in beheer om grafrechten in de verre toekomst te verlengen.

Als een van de erfgenamen geld in beheer neemt, wordt het door de Belastingdienst inderdaad gezien als eigen geld, dat meetelt in Box 3. Bij een overlijden of echtscheiding wordt het geld door de overheid ook gezien als eigen geld dat verdeeld moet worden.

Je kunt als particulier geen geld apart houden voor het behoud of onderhoud van een graf, tenzij je er zelf een stichting voor opricht.
Maar zo'n stichting bestaat al: zie www.grafzorg.nl

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Bijvoorbeeld over het behoud van een graf voor eeuwig:

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >