Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Grafrechten verlopen? Wetswijziging?


3 augustus 2016

Vraag nummer: 46952

In 1944 is er door mijn opa een graf gekocht. Zijn vader is er in 1944 begraven en zijn moeder in 1969. Afgelopen week is er op het kerkhof, kerkhof behoort toe aan de kerk, een bordje bij het graf geplaatst dat de grafrechten na 20 jaar zijn verlopen. Deze termijn lijkt mij ook niet te kloppen omdat de laatste er in 1969 is begraven. Na contact te hebben opgenomen met het bestuur van de kerk geven zij aan dat er een wetswijziging heeft plaatsgevonden waardoor er grafrechten betaald moeten worden. Mijn vraag is of wij nu verplicht zijn de grafrechten te betalen en of die wetswijziging er ook daadwerkelijk is. Ik dacht dat een wetswijziging geen terugwerkende kracht heeft.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Om iets over de termijn van de grafrechten te kunnen zeggen, moet ik de oude akte van uitgifte van het graf in 1944 zien, en het reglement op het beheer van de begraafplaats dat in 1994 gold en het thans geldende reglement.
Als u ze zelf niet hebt, kunt u afschriften bij de kerk opvragen.

Ik kan 1 ding wel heel erg zeker zeggen en dat is dat geen enkele wetswijziging van de afgelopen twee eeuwen tot gevolg heeft dat er grafrechten betaald moeten worden.

Ik zou als ik u was bij de begraafplaats vragen welke wetswijziging dat was, van welke wet en welk artikel en welke gevolgen dat per wanneer zou hebben. Ik zou het schriftelijk vragen en daarbij aangeven dat u ook graag een uitgebreid schriftelijk antwoord hebt. Ik verwacht dat men u dit niet kan vertellen. Maar goed, misschien komt een misverstand boven drijven.

Als u er zo niet uit komt met de begraafplaats, kunt u overwegen om een klacht in te dienen bij de Ombudsman uitvaartwezen. Zie www.OmbudsmanUitvaartwezen.nl voor de mogelijkheden.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Bijvoorbeeld over de aankoop en behoud van een graf voor eeuwig


TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE