Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Grafrechten (verlengen voor een deel van een graf?)


1 september 2005

Vraag nummer: 3979  (oude nummer: 6368)

Mijn vraag is:
Ik ben in het bezit van de grafrechten.
Als voorbeeld: In het graf (waar ik de rechten van heb) liggen mijn zoon en vader al geruime tijd.
Nu wil ik de rechten niet meer bijkopen van mijn zoon.
Kan de familie van mijn vader alsnog de grafrechten kopen?
Echter kunnen ze de grafrechten van mij krijgen, mits ze de naam van mijn zoon niet meer op de steen vermelden.
Nu heb ik mij laten vertellen dat ze wel kunnen, en zelfs de naam van mijn zoon mogen hanteren wat ik dus zelf niet meer wil.
Als enige oplossing zie ik dan dat de kist van mijn zoon eruit wordt gehaald en naar het crematorium wordt gebracht.
Dit brengt natuurlijk veel kosten met zich, wat zijn mijn rechten?

Antwoord:

Geachte heer,

Ik begrijp de vraag niet goed. Als u één graf hebt waar uw vader en zoon in liggen, en ze liggen onder/boven elkaar, dan is dat niet te splitsen. Net als wanneer u een huis hebt en zegt 'Ik verkoop de eerste verdieping aan een ander'. Dat gaat niet bij een gewoon huis. En ook niet bij een gewoon graf.

U kunt beslissen om het grafrecht niet te verlengen, dus geen rechten meer bij te kopen zoals u het noemt. En u kunt het graf overdragen aan andere familieleden, opdat die het graf van uw vader behouden. Maar als anderen de rechten bijkopen dan krijgen ze ook zeggenschap over het graf van uw zoon. Zij kunnen de steen veranderen, of uw zoon laten opgraven, of niets veranderen .

U wilt zelf geen herinnering meer aan uw zoon op het graf, zo begrijp ik het. Wat zijn de mogelijkheden?
U kunt de stoffelijke resten van uw zoon laten opgraven en lasten cremeren. Dat is het meest zeker dat er in en op het graf niets aan hem herinnert, als u tevens ook de steen met zijn naam verwijdert of de naam laat weghalen. Dat brengt kosten met zich mee. Die kosten zijn afhankelijk van de vraag of uw zoon onder of boven begraven is, of het ver weg is van een crematorium (transportkosten), of het een gemeentelijke begraafplaats is die leges (belasting) heft over opgraving. De kosten kunnen variëren tussen de EUR 800,- en 2.000,- schat ik zo in. Maar u moet het gewoon eens navragen bij de beheerder van de begraafplaats en een crematorium in de buurt. Het hangt er bijvoorbeeld ook van af op eigen personeel van de begraafplaats het kan en wil uitvoeren (wat meestal goedkoper is) dan wel men daar een bedrijf voor moet inschakelen. Misschien is het 600,- en misschien 2.600,-. Ik kan het zo niet zeggen.

Zie andere vragen over opgraven en het cremeren van stoffelijke resten in de rubriek Begraven en sub-rubriek Opgraven.

U kunt ook het grafrecht overdragen aan een familielid onder de conditie dat de naam van de steen wordt verwijderd (of u laat dat zelf nog doen). Ik zou daar dan een duidelijke schriftelijke afspraak over maken, als het voor u zo belangrijk is.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >