Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Grafrechten verlengen onbepaalde tijd te Gorinchem


10 juni 2018

Vraag nummer: 55239

Mijn vraag is deze:
Na 30 jaar (1989-2019) moet het graf van mijn vader weer verlengd worden .
Mijn zuster de rechthebbende van de grafrechten wil dit nu afsluiten voor onbepaalde tijd . Is dit mogelijk . Mijn vader ligt begraven in de gemeente Gorinchem.
Bij voorbaat hartelijk dank.

L. Ouwinga

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Het verlengen van grafrechten van een bestaand graf is wettelijk gelimiteerd tot 20 jaar. Het grafrecht kan wel telkens opnieuw verlengd worden. Dus na 20, 40, 60 en 80 jaar mogen de rechten steeds opnieuw verlengd worden, mits de begraafplaats in kwestie de rechten met 20 jaar verlengt. Bij de meeste begraafplaatsen wordt een termijn van 10 jaar gehanteerd. Dan kunnen de rechten in 2019, 2029, 2039, 2049 etc. opnieuw verlengd worden.

Er zijn echter nog andere opties. Gorinchem is een van de weinige gemeenten waar men nieuwe graven voor onbepaalde tijd kan krijgen. De oude grafrechten zouden formeel kunnen vervallen en dan zou het graf (natuurlijk met uw vader er nog steeds in) weer als nieuw graf voor onbepaalde tijd kunnen worden uitgegeven.

Overigens , als iemand bij de gemeente Gorinchem een graf voor onbepaalde tijd neemt, moet er ook aan gedacht worden dat er altijd een nieuwe rechthebbende moet zijn, voor als de (laatste) rechthebbende (uit de familie) overlijdt. Dat zou ook de stichting Grafzorg Nederland kunnen zijn. Die is juist opgericht om rechthebbende te zijn als er geen nabestaanden meer zijn.

Ik heb echter eens gekeken naar de tariefstructuur van de grafrechten van de gemeente Gorinchem en denk dat er een goedkoper alternatief is dan het direct bij de gemeente afsluiten van een geheel nieuw grafrecht. En dat is een overeenkomst met de stichting Grafzorg Nederland (www.grafzorg.nl). Die kan de grafrechten voor uw zuster telkens verlengen en het graf in beheer nemen. Dat is goedkoper dan een nieuw grafrecht.

Zie over de aankoop en het behoud van een graf voor onbepaalde tijd ('eeuwig'):


Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE